Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Vopak - Nieuws

Ultimatum aan tankopslagbedrijf Vopak

CNV Vakmensen en FNV Havens hebben zojuist een ultimatum gesteld aan het Rotterdamse tankopslagbedrijf Vopak, na het mislukken van de onderhandelingen over een cao en een sociaal plan voor de 650 werknemers. Het ultimatum loopt af op maandagochtend 13 april om 00.01 uur.

Acht dagen onderhandelen hebben geen cao-resultaat opgeleverd. "We merken dat er een nieuwe wind waait bij Vopak", aldus onderhandelaars Ruud Wennekes (FNV Havens) en Albert van Damme (CNV Vakmensen). "Onder het mom van modernisering vindt Vopak dat het allemaal een beetje minder moet. De persoonlijke toeslag van werknemers moet richting nul, geen loonsverhoging voor werknemers die op de uitloop van hun loonschaal zitten, een lagere overwerktoeslag voor werknemers in dagdienst, minder compensatie voor werken op feestdagen. Ga zo maar door. Om een cao voor elkaar te krijgen, moeten de werknemers eerst inleveren."

Geen modernisering, maar verslechtering

FNV-bestuurder Wennekes: "Vopak noemt dit modernisering van de cao, maar in de praktijk zijn dit gewoon verslechteringen van de verworven arbeidsvoorwaarden." CNV-bestuurder Van Damme: "Vopak is in mijn ogen een topbedrijf. Daar hoort ook een top-cao en sociaal plan bij."

Wat willen de vakbonden?

De vakbonden willen in de cao afspraken maken over een werkgelegenheidsgarantie, een loonsverhoging, reparatie van de WW, transitievergoedingen, budget voor verbetering van de wend- en weerbaarheid van werknemers. En daarnaast een sociaal plan met daarin de afspraak dat er geen gedwongen ontslagen zullen plaatsvinden.

Ultimatum en acties

Nu het niet is gelukt om hierover afspraken te maken, vinden de vakbondsleden het tijd voor een ultimatum en - als Vopak daar niet op ingaat - acties in de vorm van werkonderbrekingen of stakingen. Het ultimatum loopt af op maandagochtend 13 april om 00.01 uur.

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid