Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Vopak - Nieuws

Premievrij pensioen behouden: cao-resultaat bij Vopak

"Het is mooi dat we na marathonsessies en actiedreiging uiteindelijk tot een resultaat zijn gekomen." Dat zegt Albert van Damme van CNV Havens. "Nu is het aan de leden om het resultaat te beoordelen." CNV Havens legt het cao-resultaat voor Vopak neutraal voor aan haar leden.

Voor CNV Havens was een heikel punt dat de werkgever het premievrije pensioen van een groot deel van de werknemers ter discussie stelde. "Dat is nu van tafel", zegt bestuurder Van Damme. En ook op andere punten waar we het niet over eens leken te kunnen worden, is een doorbraak geforceerd.  

Afgesproken is dat voorstellen van CNV Havens over sociale innovatie (de mogelijkheid om je eigen arbeidsomstandigheden en arbeidsrelatie te verbeteren) worden meegenomen als input voor een onderzoek naar onder andere duurzame inzetbaarheid. Dat is een belangrijk resultaat voor CNV Havens, zegt Van Damme: "Onze 8 pagina's met voorstellen zijn nu meegenomen bij de input voor dit onderzoek. Zo krijgen de werknemers ook zeggenschap over de manieren waarop ze zelf hun arbeidsomstandigheden en arbeidsrelaties kunnen gaan verbeteren." Het onderzoek zal in de loop van de komende jaren uitmonden in tussenrapportages en adviezen, die ook snel kunnen worden geïmplementeerd.  

"We hebben een afspraak kunnen maken over harmonisatie van de arbeidsvoorwaarden van verschillende groepen werknemers", vertelt Van Damme verder. Verder zijn de loongebouwen van operationelen en beambten verbeterd. Een ander belangrijk aspect in de cao, die 3 jaar geldig is, is de gedeeltelijke tegemoetkoming voor de Zorgverzekeringswet. Ook wordt de AOW-korting voor een deel door de werkgever gecompenseerd.    

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid