Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Hapag-Lloyd - Nieuws

Onderhandelingsresultaat cao Hapag-Lloyd

CNV Vakmensen en FNV Havens hebben op woensdag 20 maart 2019 alsnog een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao voor de werknemers werkzaam bij Hapag-Lloyd.

Leden wijzen eindbod af
Op dinsdag 19 maart hebben wij in een ledenvergadering het eindbod van de werkgever uitgebreid met elkaar besproken. 86% van de aanwezige leden heeft tegen het eindbod van Hapag-Lloyd gestemd. In de daarop volgende driekwartsvergadering heeft de meerderheid van de leden ingestemd met het stellen van een ultimatum aan het bedrijf.
Na deze ledenvergadering heeft FNV Havens en CNV Vakmensen een indringend gesprek gevoerd met de directie. In dit gesprek hebben wij wederom aangegeven, dat de leden eisen dat Hapag-Lloyd de volledige APC gaat uitbetalen. En we hebben gemeld dat wanneer de werkgever zijn eindbod op dit punt handhaaft, vakbonden acties zullen voeren.

Volledige APC voor iedereen
Op woensdag 20 maart 2019 heeft de directie aan vakbonden kenbaar gemaakt dat zij toch de volledige APC gaat betalen, aangezien dit een harde eis is van de leden. Nu de werkgever tegemoet komt aan deze eis hebben de vakbonden en de werkgever het eindbod omgezet in een onderhandelingsresultaat. De inhoud van dit resultaat is in lijn met de eisen die de leden hebben gesteld tijdens de driekwartsvergaderingen.

Hapag-Lloyd schrapt prestatiegericht belonen
In het eindbod van het bedrijf hebben jullie kunnen lezen dat er een budget beschikbaar was voor individuele beloningen. Het bedrijf had op 20 maart niet verteld dat wanneer zij de APC volledig gaan betalen zij geen budget meer ter beschikking stellen voor het variabele gedeelte in het nieuwe beloningsysteem. Bij de tekstuitwerking kwam dit aan de orde. Het bedrijf blijft vasthouden aan het budget APC+0,5% van de loonsom. Dit betekent dat er momenteel geen loonruimte overblijft voor het prestatiegericht belonen van de werknemers. Hapag-Lloyd had dit aan ons en aan jullie moeten melden. Zeker nu het prestatiegericht belonen een belangrijk onderdeel was voor Hapag-Lloyd tijdens de onderhandelingen.

Het woord is nu aan de leden
Het moge duidelijk zijn dat het behoud van de APC is bereikt door de druk die de leden hebben uitgeoefend. De leden hebben zich verenigd, hebben het eindbod afgewezen en massaal besloten een ultimatum te stellen aan het bedrijf. Deze stap heeft de werkgever ervan overtuigd dat het voor de werknemers menens is: het bedrijf mag niet tornen aan de APC!

Uiteraard wordt het onderhandelingsresultaat zoals gebruikelijk schriftelijk aan jullie voorgelegd. Wanneer je van mening bent dat het resultaat goed genoeg is om het vast te leggen in een nieuwe cao dan stem je vóór het bereikte resultaat. Wanneer een meerderheid dit doet, hebben we een nieuwe cao.
Wanneer je het resultaat niet goed vindt, kun je tegen stemmen. Wij vragen je dan wel een onderbouwing van je “nee” te geven, zodat wij weten waar het volgens jou aan schort. Wanneer de meerderheid van jouw collega’s tegen stemt, zullen we nieuwe ledenvergaderingen beleggen om vervolgstappen met elkaar te bespreken.

De periode van de schriftelijke raadpleging is bepaald op twee weken. Dit houdt in dat de stemmen uiterlijk donderdag 11 april 2019 binnen dienen te zijn. Kort daarna zullen wij de uitslag bekend maken. Als bijlage ontvangen jullie het onderhandelingsresultaat.

Je kunt hier digitaal stemmen. Je kunt uiterlijk 11 april jouw stem uitbrengen. Ontvang je deze nieuwsbrief per post, dan kun je ook digitaal via onze website stemmen. Ga hiervoor naar www.cnvvakmensen.nl/caos/havens/cao-hapag-lloyd. De nieuwsbrief vind je onderaan de pagina. Hierin staat de link naar de stemming.

Fadua Toufik                           
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 10 20 85 90
E: f.toufik@cnvvakmensen.nl


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid