Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao ECT - Nieuws

Nog geen onderhandelingsresultaat bij ECT

Het 7e overleg met ECT heeft nog niet geleid tot een onderhandelingsresultaat. We hebben de onderhandelingen opgeschort voor overleg met onze leden.

De zevende ronde van het cao-overleg bracht geen onderhandelingsresultaat. ECT wil echt een cao welke u als medewerkers NIET verdiend! Het lijkt wel of we in de “armoede” zijn beland bij ECT. De concurrentie, de overcapaciteit, het werkzekerheidsakkoord… Het zijn moeilijke/lastige tijden!

Is ECT een armlastig bedrijf?

Er is in de zevende ronde weer veel over diverse teksten gesproken (studie Duurzame Inzetbaarheid, studie functielijst 2, AOW, Evaluatie Persoonlijk Budget, aanvulling ECT select, nieuwe functies/taken in ECT cao). Het voorstel van CNV Vakmensen om de vervangend meewerkend voorman toeslag TOD van € 25 naar € 30 te brengen werd door ECT geaccepteerd. Daarnaast waren de cao-voorstellen van CNV Vakmensen over de fiscale aftrek vakbondscontributie, betaling door ECT van de WGA-premie en voortzetting compensatie ziektekosten premie al toegezegd door ECT. 

Maar de hete aardappel kwam toch langzaam dichterbij: de looptijd van de cao en het inkomen.

De start

CNV Vakmensen heeft in de cao-voorstellenbrief een redelijke structurele loonvraag neergelegd van 2,5% per jaar, per 1 oktober 2017 en 1 oktober 2018 met schoonmaken APC, bij een cao voor 2 jaar. Dat is op jaarbasis 2,5%. ECT heeft dit van de hand gewezen als idioot hoog en veel te veel.

We konden in de voorstellenbrief van ECT geen structurele loonvoorstellen ontdekken naast schoonmaken van de APC. Wel wat eenmalige uitkeringen op EBIT en een tekenbonus als we opschieten met de cao. Bij een cao van 3 jaar.

Voorstellen ECT 

In de vijfde en zesde ronde van het cao-overleg kwam ECT met voorstellen: lage structurele loonsverhogingen (zoals inmiddels bekend met veel roulette geld (rood of zwart) als het balletje goed valt dan krijg je deels extra structureel.) Dit in een cao met een looptijd van 3 jaar en 3 maanden als het aan ECT ligt. CNV Vakmensen is geen voorstander van targets waar mensen zelf geen invloed op hebben, zoals Ebit en container volumes en al helemaal niet voor wat structureel loon zou moeten zijn.

Eerste beweging CNV Vakmensen in het zevende cao-overleg op 26 oktober In een eerste beweging heeft CNV Vakmensen de looptijd voorgesteld op 2 jaar en 3 maanden met daarbij op 1 januari 2018 2,25% en op 1 januari 2019 2,25% met schoonmaken APC. Feitelijk een aanbod op jaarbasis 2% (excl. APC berekend). Dit bod werd wel gezien als beweging maar nog steeds te hoog en teveel.

Na een nieuw (te laag) aanbod van ECT heeft CNV Vakmensen de vraag gesteld aan ECT of een onderhandelingsresultaat bereikt zou kunnen worden als we naar een looptijd van de cao gaan van 2 jaar en 9 maanden met op 1 mei 2018 2,25% en 1 mei 2019 2,25% met schoonmaken APC. Dat is op jaarbasis 1,6%. (excl. APC berekend).

Reactie ECT

In plaats van te reageren op de vraag deed ECT een nieuw aanbod. Het moest van ver komen. De situatie van ECT moeten we in het oog houden etc. Maar daar kwam het nieuwe aanbod. Een 3 jaar en 3 maanden cao. (Er wordt dus niet bewogen naar ons toe op de looptijd, terwijl wij wel bewegen naar ECT). En een loonbod van 1% per 1 mei 2018, 1% per 1 juli 2019 en 1% per 1 juli 2020 en een moves (niet onder 3,8 miljoen) afhankelijke structurele van 0,5% extra op 1
juli 2020. En opschonen APC per 1 oktober 2017.

Dit is, als je de 0.5% buiten beschouwing laat van het roulette geld, 0,9% op jaarbasis. En daar mag de ECT-medewerker het mee doen! Daarnaast is er een aanbod over eenmalige uitkeringen bij tekenen en op basis van moves. CNV Vakmensen heeft zich vooralsnog eerst geconcentreerd op structureel loon en looptijd.

Ledenbijeenkomsten

Op 2 november om 10.00 uur en om 19.00 uur houden we ledenbijeenkomsten in De Heerlijkheid, Herikweg te Hoogvliet. We zullen alles met betrekking tot de
cao-onderhandelingen en de te maken keuzes uitgebreid met jullie bespreken en onze reactie formuleren.

Niet komen lijkt ons geen optie, want dan leg je je feitelijk neer bij de wensen van ECT!

Vragen en/of opmerkingen?

Mail bestuurder Albert van Damme of ga naar een van de kaderleden, René Breestraat of Ed Klepper.

Albert van Damme
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 51 60 19 83
E: a.vandamme@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid