Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao APMT Rotterdam - Nieuws

Eerste cao-overleg MV 2 APMT, directie loopt weg!

Op de eerste dag van het cao-overleg met Maasvlakte 2 APM Terminal (MV 2), 24 april 2013, is het er niet van gekomen om over de inhoud van een cao te praten.

De directie koos frontaal, volstrekt zinloos en nutteloos de aanval op CNV Vakmensen en de collega bond FNV Bondgenoten. Niet op inhoud, maar op een procespunt. Roekeloos gedrag waar niemand in de Haven warm van wordt!

Wat is er aan de hand?

In de Rotterdamse haven komen grote nieuwe terminals, één van deze terminals is MV 2. Overal gaan mensen werken. Bij de MV 2 terminal werken al een aantal mensen in een projectorganisatie. Met de directie van de terminal en de directie van APMTR is een convenant afgesproken waarin staat, dat we een cao overeen gaan komen voor MV 2. Omdat het een nieuwe terminal betreft, maar wel een terminal van Maersk, namen wij onze cao-onderhandelingsdelegatie van APMTR mee. Vanuit APMTR gaan er straks immers ook ruim 200 (van de ongeveer 300) mensen op de nieuwe terminal werken. Bewust kozen wij voor een kleine effectieve delegatie, niet havenbreed of containersector breed. 


Dit schoot in het verkeerde keelgat van de directie, er moeten medewerkers van het eigen bedrijf aan de onderhandelingstafel komen! Zo niet, dan geen cao-overleg! De projectorganisatie is nog niet een tiende deel van het aantal mensen wat er straks komt werken en nog niet een zevende deel van de APMTR bezetting die overkomt. Het gaat over 31 mensen in de huidige projectorganisatie. Dit zijn daarbij ook nog eens geen leden van de vakbond (dus als we al kaderleden zouden meenemen, wat niet ondenkbaar zou zijn, moet je ze wel hebben) en deze mensen hebben allemaal gekozen in een bedrijf te gaan werken zonder cao, zonder een lidmaatschap bij de vakbond en het is straks nog maar de vraag of deze mensen ooit onder de cao gaan vallen.

Wij gaan zelf over onze delegatie

Wij gaan zelf over onze delegatie! Zoals MV 2 over haar delegatie gaat. We hebben goede ervaren mensen bij ons en het gaat ons om een goede cao!

Opstappen directie MV 2

De directie was klip en klaar. Als de vakbond met deze delegatie blijft zitten, dan stappen we op en hebben we geen cao-overleg. Welnu, dat heeft de directie gedaan. Een historische zet in het schaakspel met hoge risico’s, zinloos en nutteloos! Met mogelijke gevolgen waar echt niemand bij gebaat is, maar wel een keuze van de directie van MV 2. 

Inhoud overleg veel belangrijker dan proceduregeneuzel!

Voor CNV Vakmensen is de inhoud van het gesprek veel belangrijker dan proceduregeneuzel! We moeten volgens ons kijken welke arbeidsvoorwaarden we voor alle nieuwe medewerkers van MV 2 kunnen afspreken. Iets wat ook eenvoudig kan door de cao APMTR te nemen, daar functies in te voegen, een loontabel en een speciaal deel voor de medewerkers van MV 2 en klaar is de cao. KIS! (Keep It Simple)

Directie MV 2 aan zet, wij doen ons werk verder!

De directie MV 2 is nu aan zet. Wie wegloopt moet maar weer zien “normaal” aan tafel te komen! Wij doen gewoon ons werk, we zijn voorbereid op het cao-overleg. Wel gaan we nu onze wegen bewandelen die nodig zijn, want we laten dit natuurlijk niet over onze kant gaan. Op 14 mei 2013 hebben we ledenvergaderingen samen met FNV Bondgenoten. Een uitnodiging volgt nog.

Vragen?

Mail naar ondergetekende via a.vandamme@cnvvakmensen.nl of ga naar Corina Hensen of Eric van Holst.

Albert van Damme
bestuurder

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid