Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

De WW is weer gerepareerd

De uitkeringsduur bij werkloosheid is weer terug op niveau. Dankzij aanhoudende inzet van het CNV (en andere vakbonden) kan een werkloze werknemer weer maximaal 38 maanden aanspraak maken op een WW-uitkering of WGA-uitkering - als hij voor dat recht lang genoeg heeft gewerkt.

Het kabinet had de uitkeringsduur beperkt tot maximaal 2 jaar.
De afspraken om de uitkeringsduur te herstellen zijn gemaakt in het zogenoemde Sociaal Akkoord, in april 2013. Omdat sociale zekerheid ooit begon bij de vakbeweging wilden de vakbonden niet akkoord gaan met een inperking van de WW- of WGA-duur.
Kabinet en vakbonden zijn overeen gekomen dat de oorspronkelijke lengte van de WW-uitkeringsperiode weer mogelijk wordt. De pot van waaruit die uitkering wordt betaald heet Private Aanvulling WW en WGA (PAWW) en deze wordt beheerd door een onafhankelijke instantie, de Stichting Private Aanvulling WW en WGA (SPAWW). Het benodigde geld komt van werknemers die premie betalen voor de PAWW.

Rechtvaardig
Volgens CNV Vakmensen is de reparatie belangrijk omdat het recht doet aan opgebouwde rechten. Maar, zoals hierboven aangegeven, die reparatie kan alleen als de werknemers er geld voor reserveren. Want een aantal jaren is geen WW-premie ingehouden.
De afspraken over reparatie - gemaakt door vakbonden en werkgevers - worden vastgelegd in een aparte cao die vijf jaar geldt. Die cao is/wordt vastgesteld door de leden. Zodra dit is gebeurd wordt hij bij de stichting aangemeld voor deelname aan de PAWW via een zogenoemde verzamelcao. De belangrijkste feiten over de SPAWW tref je hieronder. We hebben geprobeerd een antwoord te geven op de meest voor de hand liggende vragen.

CNV Vakmensen roept je op om nu dan jouw stem uit te brengen. Klik hier om als werknemer in de sector Groothandel in Textiel en aanverwante artikelen tot digitaal stemmen over te gaan. Om in te loggen heb je deze inlogcode nodig: GIT-46155047. 
Stemmen kan tot uiterlijk 11 december 2017. De nieuwsbrief over het derde WW-jaar met uitleg over de PAWW is bijgevoegd, alsmede een overzicht van veelgestelde vragen.
Ontvang je deze brief per post, link in de enquête: https://q.mwm2.nl/j1tuEvUNG0inhX1VWiZv3Q 

We denken dat we hiermee ook in deze sector aan een belangrijke wens van leden tegemoet zijn gekomen maar de leden hebben het laatste woord! Laat je mening meewegen en breng voor 11 december je stem uit! Heb je nog vragen, neem dan contact met mij op.

Arie Kasper
onderhandelaar/bestuurder in deze sector
a.kasper@cnvvakmensen 
M 06 13 20 84 02
Ontvang het laatste nieuws over jouw sector

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid