Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Verlenging cao Grh. in Groenten en Fruit

CNV Vakmensen heeft een onderhandelingsresultaat bereikt voor het vrijwel ongewijzigd verlengen van de cao Groothandel in Groenten en Fruit. De looptijd van de cao liep op 31 mei jl. af. Als de leden instemmen wordt deze tot 1 januari a.s. verlengd.

Waarom vrijwel ongewijzigd verlengen?
De gevolgen van de corona-crisis zijn in deze sector enorm, ook al heeft het ene bedrijf er meer last van dan het andere. Er zijn bedrijven die het maar net kunnen redden omdat de omzet maandenlang soms met 80% wegviel terwijl de vaste kosten natuurlijk wel doorliepen. Met subsidies van de overheid, afspraken met de bank e.d. kon het hoofd meestal boven water worden gehouden maar de gevolgen zijn toch groot. Natuurlijk zijn er ook bedrijven waaraan de corona crisis qua werkaanbod bijna onopgemerkt voorbij ging. Maar omdat het een cao voor de hele sector betreft willen we nu geen eisen op tafel leggen die werkgevers extra raken met als mogelijk gevolg dat de werkgelegenheid in gevaar komt.

Wat dan wel?
Door de cao te verlengen krijgen de bedrijven tijd om aan herstel van het omzetverlies te werken en dat geeft ruimte om de gevolgen van de crisis beter te overzien. Dit betekent ook dat de cao-onderhandelingen in het najaar van start gaan.
Een goed moment om te starten. De bonden hebben dan hun arbeidsvoorwaardenbeleid voor 2021 ingevuld en mede op basis daarvan kunnen er voorstellen voor een nieuwe cao worden gedaan.

De huidige cao tekst wordt dus vrijwel ongewijzigd voortgezet met uitzondering van 2 wettelijke aanpassingen. Die betreffen het minimum loon en aanvullend geboorteverlof. Daarnaast hebben we afgesproken dat de looptijd van een cao voortaan altijd van rechtswege eindigt en daarmee niet meer stilzwijgend doorloopt. Dat dwingt sociale partners o.m. het overleg tijdig aan te vangen. De volledige tekst van het onderhandelingsresultaat is bijgevoegd.

Jouw mening telt!
De leden van CNV Vakmensen hebben invloed op de totstandkoming van deze nieuwe afspraken.  Maak gebruik van je stemrecht maar doe dat vóór 10 juli a.s!  Pas als de meerderheid van de leden die stemmen akkoord zijn met dit onderhandelingsresultaat is de verlenging van de cao een feit.

Stuur daarvoor een mail aan Arie Kasper, bestuurder/onderhandelaar in deze sector. Het emailadres is a.kasper@cnvvakmensen.nl  Bellen mag ook. Het telefoonnummer is: 06-13208402.

Online meepraten en vragen stellen:
Je mag hem natuurlijk vragen stellen maar dat kan ook online. Je kunt online meepraten over jouw werk en de cao waar jij onder valt. Ga hiervoor naar ons online platform: https://www.jeachterban.nl/groothandels/
Daar ontmoet je leden en niet leden en we proberen zo snel mogelijk antwoord te geven op vragen uit jouw werksituatie.

 
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid