Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Leden stemmen in met cao Groenten en Fruit

Leden van CNV Vakmensen hebben vrijwel unaniem ingestemd met de nieuwe cao-afspraken voor de medewerkers in de Groothandel Groenten en Fruit! Dat is natuurlijk een prima resultaat na een cao-proces wat erg lang heeft geduurd. De leden van de andere vakorganisaties zijn ook akkoord.

Instemming: De leden waren bijna allemaal positief over de afspraken voor een nieuwe cao in de groothandel Groenten en Fruit. Een enkele vraag of opmerking maar de meeste leden konden direct al instemmen met de loonsverhoging en zeker de afspraak over de 80-92,5-100 regeling. Mensen kijken er kennelijk naar uit!

Een paar belangrijke punten onder elkaar:

Mooie manier om af te bouwen: Want zo wordt die regeling door de meeste leden toch wel beschouwd, zo blijkt uit de reacties. 80% werken tegen 92,5% salaris en 100% pensioenopbouw betekent dat het niet al te veel kost om een dag minder te hoeven werken, uitgaande van een volledige werkweek. Zo is het dus ook voor de lager betaalde medewerker eerder mogelijk om hieraan deel te nemen. Je moet je realiseren dat 92,5% loon bruto is.
Netto zal het meer zijn maar een exact bedrag kan hier niet worden gegeven omdat het salaris van de mensen natuurlijk onderling verschilt. Het kan pas volgend jaar in gaan maar stap gerust nu al naar je werkgever en laat het voorrekenen.

Loonsverhoging: Hier zijn we niet ontevreden over en dat was ook de meest gehoorde of gelezen reactie van leden.
Natuurlijk, alles kan beter maar als je het naast vergelijkbare sectoren legt komt deze loonafspraak er niet slecht van af. Dit kan je tegemoet zien:
  • 1 oktober 2017 1,25 procent
  • 1 januari 2018 1,25 procent
  • 1 juli 2018 1,25 procent

Afschaffing wachtdag bij ziekte: Ziek-zijn moet je niet belonen maar ook niet bestraffen. Dat lijkt zo vanzelfsprekend maar vaak zijn we een roepende in de woestijn. Uiteindelijk toch niet bij deze werkgevers. We zijn dan ook blij dat nu ook de laatste wachtdag bij ziekte is afgeschaft.

Roosterpilots: We zijn de werkgevers tegemoet gekomen in hun wens het werken met rooster iets flexibeler te maken. Werkgevers zeggen dat nodig te hebben om beter te kunnen inspelen op de vraag van de klant. Op basis van een pilot tijdens de cao-looptijd (tot 1 januari 2019) willen we daar aan meewerken maar we hebben wel eisen gesteld. Zo kan je niet worden verplicht hieraan mee te werken. Ook is de rol van de Ondernemingsraad of Personeelscommissie (jouw collega’s) duidelijk benoemd. Werkgevers die willen meedoen moeten dat aan de cao-partijen melden. Zo weten we precies welke bedrijven aan de pilot meedoen en kunnen we monitoren hoe het in de praktijk gaat.

We hebben de intentie dat deze pilot zal leiden tot meer flexibele inzet van de vaste medewerkers met als doel het aantal flexkrachten te verminderen. Als je met zo'n roosterpilot te maken krijgt en werkgevers gaan anders om met de afspraak als hier is omschreven, meld je dan bij Arie Kasper!

Tot zover. De vorige nieuwsbrief bevatte alle onderdelen van de nieuwe cao-afspraken en binnenkort komt de nieuwe cao-tekst uit. Dan volgt ook weer een nieuwsbrief waarin alle actuele zaken worden benoemd.
Vragen of opmerkingen? Stuur een mail aan Arie Kasper, jouw onderhandelaar (a.kasper@cnvvakmensen.nl) of bel hem (06-13208402).  Deel dezenieuwsbrief met je collega's. Laat iedereen weten wat we met elkaar hebben bereikt!
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid