Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Beter loon in GIL-cao laat op zich wachten

Er is nog geen loonsverhoging afgesproken voor de medewerkers die onder de cao Groothandel in levensmiddelen (GIL-cao) vallen. Werkgevers komen niet in de buurt van wat CNV Vakmensen als looneis heeft neergelegd. Andere cao-onderwerpen komen nu eerst aan bod.

De mantel-cao en loonontwikkeling: De loonontwikkeling voor de GIL-cao is ondergebracht in een zogenaamde mantel-cao waar ook de loonontwikkeling voor de medewerkers van de Groothandel in horecaproducten (GHP) onder valt. In die mantelovereenkomsten zijn ook de afspraken over het pensioen ondergebracht. Het is de bedoeling dat steeds meer cao-onderwerpen op elkaar worden afgestemd die vervolgens in die mantelovereenkomst worden opgenomen. Het doel is om arbeidsvoorwaardelijk zoveel mogelijk met elkaar in evenwicht te komen.

We hadden afgesproken dat we voor beide cao’s eerst de loonsverhoging wilden vastleggen voordat we voor iedere cao over de andere onderwerpen zouden overleggen. Maar we kunnen niet instemmen met het loonbod van de werkgevers.

Percentage: CNV Vakmensen vroeg een loonsverhoging van 2,5% voor een éénjarige cao. Werkgevers willen graag een tweejarige cao met een loonsverhoging van ongeveer 3%. Daar gaan we niet mee akkoord. Gevolg: We gaan nu eerst onderhandelen over alle andere onderwerpen. We weten dan precies “waar we staan” en pas dan maken we een afspraak over de loonontwikkeling.

Voorstellen: Enige tijd geleden vroegen we de leden wat zij vonden dat er moest worden verbeterd aan de cao. De antwoorden waren bijna voorspelbaar maar daarom niet minder belangrijk! Behalve over loon moeten we afspraken zien te maken over een betere verdeling van werk- en privé tijd; doorgeschoten flexibele inzet moet tot staan worden gebracht. Maar ook moeten we betere afspraken maken over de arbeidsomstandigheden om ook de oudere collega in staat te stellen gezond en vitaal de steeds verder opschuivende aow-gerechtigde leeftijd te laten halen. Maar er is natuurlijk meer. Alle onderwerpen worden opgenomen in een voorstellenbrief welke jou binnenkort wordt gestuurd.

Het eerstvolgende cao-overleg vindt plaats op 20 juli a.s. We houden je op de hoogte.

Vragen? Als je vragen hebt over de inhoud van deze nieuwsbrief kan je contact opnemen met Arie Kasper, onderhandelaar in deze sector. Dat kan via een mail (a.kasper@cnvvakmensen.nl) of door 06-13208402 te bellen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid