Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Cao-traject banden en wielen van start!

Binnenkort starten de onderhandelingen voor nieuwe arbeidsvoorwaarden in de banden en wielen branche. Afgelopen zomerperiode is gebruikt om op te halen wat de medewerkers belangrijk vinden. En dat heeft best wat opgeleverd!

Een cao is meer dan een loonsverhoging:
Met die boodschap zijn we de afgelopen maanden op pad geweest. We spraken veel monteurs maar ook leidinggevenden en mensen van kantoor. Via de email werd ook het nodige aan reacties ontvangen. Uit de gesprekken bleek dat mensen een loonsverhoging erg belangrijk vinden (wie niet?) maar men ziet ook wel in dat er allerlei andere zaken geregeld moeten worden, bijvoorbeeld om gezond en vitaal je AOW-gerechtigde leeftijd te halen.

Flexibiliteit en werkgevers:

Voor werkgevers is een ruimere flexibele inzet van medewerkers vandaag de dag hét onderwerp voor cao-besprekingen. Is ook wel logisch in een samenleving waarin het steeds meer vanzelfsprekend is dat we direct worden geholpen en een goede service wordt verleend. Daar willen die werkgevers op inspelen maar “de wijze waarop” is dan onderwerp van gesprek.

Het mag doorgaans niets of niet al te veel kosten en de werknemers moeten zich bijvoorbeeld ook realiseren dat de zaterdag een normale werkdag zal worden. Bij het werken in roosterverband was men dat misschien al gewend maar voor heel veel collega's is het nog een uitzondering. Of en hoe de werkgevers in deze sector zich die ruimere flexibele inzet voorstellen is nog even afwachten, maar de voortekenen liegen niet.

Waar denkt CNV Vakmensen aan?
Naast een fatsoenlijke loonsverhoging zo maar een paar onderwerpen die we belangrijk vinden: Wij willen in ieder geval afspreken dat er betere scholingsmogelijkheden komen. We willen dat de medewerker de beschikking krijgt over een eigen budget voor scholing, ook als die scholing er toe kan leiden dat je deze branche gaat verlaten.  

Maar ook willen we (betere) afspraken maken over mogelijkheden om minder te werken. En dan zonder dat het een grote aanslag is op je inkomen. In steeds meer sectoren bestaat de 80-90-100 regeling. Dat betekent dat je 80% werkt voor 90% salaris maar de pensioenopbouw blijft 100%. Zo kan bijvoorbeeld een oudere collega het iets kalmer aan doen door 1 dag in de week minder te werken zonder dat de hoogte van het pensioen wordt aangetast en het netto-inkomen niet drastisch daalt. Het gaat dus vaak over die oudere collega maar je kan zo’n regeling ook toepassen op mensen die met mantelzorg te maken hebben of extra mogelijkheden willen om een studie te volgen. Eigenlijk zijn alle variaties denkbaar; eerst de wil om het te regelen.

Waar denk jij aan?
Het CNV komt in alle sectoren en er is al veel gerealiseerd om arbeidsvoorwaarden zo goed mogelijk te maken. Voor dat we de voorstellenbrief definitief maken kan je nog je wensen voor nieuwe voorstellen of wijzigingen kenbaar maken. Maar je kan natuurlijk ook reageren op de inhoud van deze nieuwsbrief.
Stuur een mail aan Arie Kasper, onderhandelaar in deze sector (a.kasper@cnvvakmensen.nl) of bel hem op 06-13208402.
Laat weten wat er in die nieuwe cao geregeld moet worden. Praat mee over je eigen arbeidsvoorwaarden!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid