Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Koninklijke Joh. Enschedé - extra informatie

De afgelopen weken hebben de medewerkers van Koninklijke Joh. Enschedé informatie gekregen over hun ontslag. De informatie gaat over de ontslagvergoeding en de opzegtermijn (laatste werkdag). Met deze nieuwsbrief geven wij je daar graag meer informatie over.

Ontslagvergoeding
Bij berekening van de ontslagvergoeding is het bedrijf niet uitgegaan van afgeronde dienstjaren, klopt dat? Bij artikel 3, definities, staat toch dat de dienstjaren op hele jaren worden afgerond?

Dat er bij de berekening van de ontslagvergoeding niet is uitgegaan van de afgeronde dienstjaren klopt. Bij artikel 12.1 staat dat er wordt gerekend met halve dienstjaren, waarbij volgens de regels van de transitievergoeding alleen wordt gerekend met volle halve dienstjaren. Dus 12 jaar en 4 maanden in dienst wordt 24 halve maanden en niet 25.

Opzegtermijn
Hoe werkt het nu met de opzegtermijn? Mag het bedrijf 1 maand in mindering brengen van de opzegtermijn (tot het minimum van 1 maand) vanwege de duur van de ontslagprocedure?

Sorry, maar hierover hebben we je tijdens de voorlichtingen verkeerd geïnformeerd.
Het bedrijf mag de werkelijke proceduretijd in mindering brengen op de opzegtermijn, met het maximum van 1 maand. Als de proceduretijd 20 dagen was, mag het bedrijf deze 20 dagen in mindering brengen van de opzegtermijn. Maar ook niet meer. Als de proceduretijd 35 dagen was, mag het bedrijf maximaal 1 maand in mindering brengen van de opzegtermijn, dus niet de 35 dagen.

Laatste werkdag
Wanneer is nu precies de laatste werkdag?
De laatste werkdag is altijd gelijk aan de betalingsperiode. Bij Koninklijke Joh. Enschedé worden de medewerkers per maand betaald, dus de opzegtermijn eindigt ook aan het einde van de maand.

Voorbeeld: Iemand heeft 3 maanden opzegtermijn. Het bedrijf heeft de ontslagvergunning op
10 maart en de proceduretijd was 23 dagen. Dan mag het bedrijf de opzegtermijn inkorten met 23 dagen. De opzegtermijn wordt dus 2 maanden en 8 dagen (18 mei). Maar de laatste werkdag is 31 mei (laatste dag van de maand). Je salaris zal dan ook doorbetaald moeten worden tot en met 31 mei.

Wanneer je laatste werkdag niet op de laatste dag van een maand valt, is dit niet goed en zal dat aangepast moeten worden. Wij hopen dat we met deze extra informatie wat duidelijkheid hebben kunnen geven in de vragen die we binnen kregen. Heb je meer vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief dan horen of lezen wij deze graag.

Gerard van der Molen
Dolf Polders
Bestuurders CNV Vakmensen – Industrie

E: Gerard: g.vandermolen@cnvvakmensen.nl
M: Gerard: 06 22 99 28 55 

E: Dolf: d.polders@cnvvakmensen.nl
M: Dolf: 06 51 60 20 50


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid