Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Huis-aan-huisbladen van TMG naar BDU

Bij de Telegraaf Media Groep is veel in beweging. Zo is onlangs bekend gemaakt dat 48 titels van HMC worden overgedragen aan BDU. Wat betekent dat voor de medewerkers van die bladen? Je leest het in deze nieuwsbrief van CNV Vakmensen.

“Overgang van onderneming”
De huis-aan-huisbladen worden op korte termijn verkocht aan BDU, zo is het voornemen van TMG. Dat betekent dat ook de medewerkers van deze bladen per datum van overgang automatisch bij BDU in dienst komen. In principe neem je dan je huidige arbeidsvoorwaarden mee (met uitzondering van de pensioenregeling).
Maar BDU heeft wel een flink aantal veranderingen in petto.
Er wordt bij de huis-aan-huisbladen van BDU heel anders gewerkt: BDU kent daarom andere functies (een uitzondering in de cao Uitgeverijbedrijf). En sommige arbeidsvoorwaarden verschillen, waaronder arbeidsduur per week, aantal vakantie-uren en de overwerk-regeling. De pensioenregeling bij BDU is ook heel anders (ondergebracht bij Aegon), en zal bovendien in 2018 veranderen, omdat het huidige pensioencontract dan eindigt. Hoe dat uitpakt, valt op dit moment niet veel over te zeggen.
BDU heeft een voorstel gemaakt voor de zgn. “harmonisatie”, het omzetten van de huidige arbeidsvoorwaarden in een regeling conform de arbeidsvoorwaarden van BDU. CNV heeft daar naar gekeken en constateert op dit moment dat het een redelijk voorstel is. Er zijn echter twee grote “maren”.

Maar: een heel andere functie?
BDU werkt anders, dus het werk zal ook veranderen. Daarom wil BDU de journalisten die mee over gaan, indelen in de “functiegroep BDU-media”. Die functiegroep is een uitzonderingssituatie in de cao die enkele jaren geleden is ontstaan toen BDU zich organiseerde volgens het model van het “Contenthuis”. Daarbij wordt de inhoud van de bladen voornamelijk gemaakt door externe medewerkers en houden de vaste, interne medewerkers zich bezig met het verwerken, regisseren en managen van die inhoud.
Nu BDU er opeens zoveel medewerkers van huis-aan-huisbladen bij krijgt, zouden er veel meel medewerkers dan ooit bedoeld was, in die uitzonderingssituatie terecht komen. Willen we dat eigenlijk wel? Kan niet gewoon de cao worden toegepast? CNV wil daar graag met jou over in gesprek.

Maar: moet ik nieuwe arbeidsvoorwaarden accepteren?
Er is een wettelijke regeling dat bij overgang van ondernemingen je je eigen arbeidsvoorwaarden houdt, met uitzondering van de pensioenregeling. Dat wordt die van de nieuwe werkgever.
Je nieuwe werkgever kan je niet dwingen akkoord te gaan met een harmonisatie. Hoewel het onpraktisch is, kan de situatie blijven bestaan dat binnen een bedrijf voor medewerkers van verschillende “herkomst” verschillende regelingen zijn.
Daarom sluit CNV ook geen akkoord met de werkgever over een harmonisatie. We kunnen niemand binden aan een dergelijk akkoord. Maar we willen wel, samen met jullie, goed kijken naar het voorstel, en uitspreken of we het redelijk vinden.

Sociaal plan TMG van toepassing
CNV vakmensen sluit, samen met de andere bij TMG betrokken vakbonden, mogelijk wel een akkoord over een sociaal plan. Want de verwachting is – helaas – dat er na de overname ook een aantal arbeidsplaatsen zullen verdwijnen.
In het overleg tussen BDU, TMG en vakbonden is overeengekomen dat het sociaal plan van TMG van toepassing blijft op alle voormalige HMC-medewerkers die bij BDU als gevolg van de overname hun functie kwijtraken.
Dat lijkt ons een goede afspraak, die we dan graag met positief advies aan je voorleggen.

Laat je stem horen!
Werk jij bij een van de huis-aan-huisbladen van HMC en wil je meer weten over de overname door BDU? Wil je als vakbondslid je stem laten horen over het toepassen van het sociaal plan TMG op deze situatie? Stuur een mail aan de CNV-vertegenwoordiger bij TMG, Jolien Dekker, zie contactgegevens hieronder.
Je bent ook van harte uitgenodigd op de informatie-bijeenkomst die de vakbonden houden a.s. dinsdag 9 mei, om 16.00 uur in het Krantcafé (Basisweg, Amsterdam).

Jolien Dekker
T 06 23 81 13 92
M j.dekker@cnvvakmensen.nlOp de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid