Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Gaat het beter in de Grafimedia?

Je zou het denken. Uit een rapportage over de economische ontwikkeling in de grafimediabranche (onderzoek door GOC in opdracht van het A&O Fonds Grafimedia) blijkt dan wel dat de negatieve werkgelegenheidsontwikkeling zich ook in 2015 en 2016 heeft voortgezet.

Tegelijkertijd weten we ook dat het aantal reorganisaties en faillissementen is afgenomen. Dat is hoopvol!

Faillissementen en reorganisaties
De grote aantallen reorganisaties en faillissementen in de branche zijn dus afgenomen. Nu zou je denken dat het ook niet anders meer kan, zoveel is al verdwenen, maar tegelijkertijd moet je je bedenken dat er ook bloeiende grafimedia-bedrijven zijn. Al dan niet door zichzelf te specialiseren in bijvoorbeeld een bepaalde (druk)techniek waar veel interesse voor is of door de print- of drukwerkzaamheden te combineren met ontwerp en design.

De bedrijven moeten wel
Willen ze overleven moeten ze wel. Voor het traditionele drukwerk zal steeds minder vraag zijn. De nieuwste ontwikkelingen op technisch vlak laten zien dat het vaak net zo mooi kan als op de gebruikelijke wijze, (bovendien) veel sneller en vaak ook goedkoper. Maar dat betekent dus ook dat het personeel voortdurend aan de bak moet om zich te scholen in die nieuwe technieken. Een “leven lang leren” is ook in deze branche eerder noodzaak dan alleen maar gewenst!

Initiatief nemen. Wat betekent dat dan?
Dat je zelf ook initiatieven moet nemen om “bij” te blijven. Dat jouw werkgever initiatieven moet nemen om jou te scholen of in ieder geval in de gelegenheid moet stellen om scholing te volgen. Dat je bij jezelf te rade moet gaan of het grafische vak “van de toekomst” ook nog jouw vak is en dat het antwoord daarop kan leiden tot een andere beroepskeuze. Kortom, we adviseren je eens goed naar je loopbaan te kijken. Daarin kan je worden geholpen door jouw vakbond maar ook in de sector zelf zijn er zat mogelijkheden om eens stil te staan bij jouw toekomst. Je bent je eigen ondernemer!

En CNV Media?
Ondertussen zijn we –als vanouds- actief in alles wat met onze leden te maken heeft.

Dus “gewoon” leden adviseren en ondersteunen in bedrijven waar ze de cao met een korrel zout nemen. Leden bijstaan die bijvoorbeeld nog steeds geen eenmalige uitkering hebben ontvangen (verplicht in februari 2016!) of die na soms hele lange dienstverbanden horen dat ze niet meer nodig zijn omdat de werkgever andere plannen heeft met het bedrijf, enz. enz.

Misschien minder zichtbaar maar we doen ook meer dan dat. We willen bijdragen aan een gezond werkklimaat in een prachtige branche waarin nog steeds toekomst zit! Om perspectief voor de medewerkers te vergroten zijn we ook actief in het A&O fonds (denk aan scholingsmogelijkheden), in het GOC maar ook in OCI, een stichting die aan de slag is om mensen in deze en verwante sectoren tot ontplooiing en ontwikkeling te brengen. En zo komt alles bij elkaar.

En dan nog dat ene belangrijk onderwerp:
We nodigen je uit om mee te praten over:
De Staat van Nederland

Hoe staat Nederland er voor? Als één van de rijkste landen in de wereld is er toch veel onvrede, ook over arbeidszekerheid, zorg om het inkomen en onze “oude dag”, maar ook over de invloed van Europa. We staan vlak voor de verkiezingen en een mooier moment om daar met elkaar over te spreken is er niet!

Waar maak jij je druk over? Zeg wat je vindt en denk vooral ook met ons mee over oplossingen!

Kom naar een regionale bijeenkomst over De Staat van Nederland!

Via deze link kom je op onze website voor meer informatie en aanmelding: 
https://www.cnvvakmensen.nl/themas/de-staat-van-nederland

Vragen?
Misschien heb je wel vragen over de inhoud van deze nieuwsbrief of heel andere. Stuur dan een e-mail naar Arie Kasper, tijdelijke vervanger in deze branche. Het e-mailadres is: a.kasper@cnvvakmensen.nl

Arie Kasper
Bestuurder
M: 06 13 20 84 02
E: a.kasper@cnvvakmensen.nl

 

 

 

 

 

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid