Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Winkel gered, personeel op straat

Hoe terecht is de jubel over failliete winkelketens die doorstarten? In de meeste gevallen vist het personeel namelijk achter het net.

De afgelopen periode zijn we in de winkelstraat onaangenaam verrast door een reeks faillissementen. Uiteraard staat V&D nog op het netvlies, maar ook ketens als Perry Sport, DA, Aktiesport en La Ligna hielden het niet droog. Gelukkig kwam er in een aantal gevallen een doorstart. Een zucht van verlichting. Een keten gered betekent namelijk behoud van werkgelegenheid en geen verdere leegstand.

Teleurstelling

Ook veel medewerkers die jarenlang in hun keten werkzaam waren, zullen opgelucht hebben ademgehaald na een doorstart. Maar hoe groot was hun teleurstelling toen ze erachter kwamen dat bij doorstarts 80% van het zittende personeel niet mee mag. Toeval of niet; vaak zijn het alleen de mensen met korte dienstverbanden en de jongeren voor wie wel plek is na een doorstart. De rest wordt bedankt en blijft achter in de WW. 

Schandalig

CNV Vakmensen vindt het een schandalige manier om zo om te gaan met menselijk kapitaal. Curatoren hebben de opdracht om schuldeisers zoveel mogelijk geld toe te schuiven als een bedrijf failliet gaat en doorstart. Het is echter vreemd dat er dan niet of onvoldoende gekeken wordt naar de medewerkers, het menselijk kapitaal.

Publiciteit

Als CNV Vakmensen hebben we hierover de publiciteit gezocht en de politiek benaderd. Wij willen dat de faillissementswet wordt aangepast. Bonden en eventueel de ondernemingsraad moeten een positie krijgen bij de doorstart van een bedrijf. Op die manier wordt er niet alleen naar geld gekeken maar ook naar mensen. Mensen die er voor gezorgd hebben dat winkels en bedrijven succesvol waren.

Onschatbaar

Mensen behandel je niet als een nummer of kostenpost. Ook niet in een doorstart. CNV Vakmensen zal zich blijven inzetten om dit onrecht te bestrijden. Laten doorstartende ondernemers niet vergeten dat ervaring van zittend personeel van onschatbare waarde is. Als vakbond weten wij dat in ieder geval wel, nu curatoren en doorstartende ondernemers nog!

Piet Fortuin, voorzitter CNV Vakmensen


V&D

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid