Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV wil mobiliteitscentrum voor detailhandel

Als het aan CNV Vakmensen ligt komt er zo snel mogelijk een landelijk mobiliteitscentrum voor werknemers in de detailhandel. Daarmee wil de bond voorkomen dat duizenden medewerkers binnenkort hun uitzicht op de arbeidsmarkt verliezen.

De aanleiding voor de plannen is de kaalslag die er momenteel in de Nederlandse winkelstraten plaatsvindt. Veel grote ketens gaan achter elkaar failliet en laten een spoor van werkloze winkelverkopers achter zich. En het einde is nog niet in zicht. CNV Vakmensen-voorzitter Piet Fortuin vreest dat er voor de zomer meer dan tienduizend worden ontslagen.

Problemen

,,Een landelijk mobiliteitscentrum ondersteunt en begeleidt medewerkers in hun zoektocht naar een nieuwe baan”, zegt Fortuin. ,,Het gaat om werknemers die soms wel meer dan twintig jaar in dezelfde winkel hebben gestaan. Zij moeten nu ineens solliciteren en komen zonder enige scholing en ontwikkeling op de arbeidsmarkt terecht. Zij ondervinden de grootste problemen bij het vinden van een nieuwe baan.’’

Geld

De vakbondsman vindt dan ook dat het kabinet snel geld moet vrijmaken. Hij weet ook waar dat geld vandaan kan komen. ,,Er liggen nog miljoenen op de plank voor de sectorplannen die je direct kunt inzetten.”

Positief

De werkgevers en het ministerie van Sociale Zaken staan overigens positief tegenover de plannen van het CNV. Zo liet Detailhandel Nederland in de Telegraaf weten dat er ook voor werkgevers voordeel zit in een mobiliteitsbureau. ,,Werkgevers betalen immers ook premies voor de werkloosheidsuitkeringen. Dus als we mensen snel geschikt maken voor ander werk, hebben we ook te maken met lagere premies,” zegt directeur Pieter Verhoog. Het ministerie van Sociale Zaken laat weten een mobiliteitsbureau ook als optie te zien.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid