Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Resultaten vernieuwing cao non-food retail

In 2017 heeft CNV Vakmensen samen met de werkgevers onderzocht op welke manier de cao vernieuwd kan worden. De resultaten daarvan willen wij graag met je delen.

In de afgelopen twee jaar zijn er veel cao's in de non-food retail bij elkaar gevoegd. Het gaat om de volgende cao's:
 • fashion, sport en lifestyle
 • tuincentra
 • woonbranche
 • juweliersartikelen
 • parfumerieën
Ook de cao voor grootwinkelbedrijven in textiel (VGT) zal hoogstwaarschijnlijk aansluiten. Samen maakt dit 1 grote cao non-food retail.

Vernieuwen
Samen met de werkgevers en de andere vakbonden heeft CNV Vakmensen de afspraak gemaakt om de cao te vernieuwen. De retail verandert snel. Hoe kunnen we arbeidsvoorwaarden daar op aanpassen? En hoe kan de branche aantrekkelijk blijven voor huidige en toekomstige medewerkers? Medewerkers hebben steeds meer de behoefte om regie te kunnen voeren over hun eigen loopbaan. Zij willen zich bijvoorbeeld kunnen blijven ontwikkelen en meer ruimte krijgen om hun werktijd aan te kunnen passen aan hun persoonlijke situatie. Maar hoe regelen we dat?

Geen afspraken
Aan de inhoud heb ik in 2017 hard aan gewerkt. Het waren geen traditionele onderhandelingen, maar meer een gezamenlijke zoektocht naar arbeidsvoorwaarden die passen bij de toekomst. De uitkomsten geven wat mij betreft richting aan het cao-overleg dat komend voorjaar gaat plaatsvinden omdat de huidige cao op 30 juni 2018 afloopt. Ze hebben dus niet de status van definitieve afspraken. Er moet nog onderhandeld worden.

Resultaten
Toch wil ik graag de ideeën met je delen. Ze gaan over de invoering van een persoonlijk ontwikkelingsbudget om je zo de kans te geven je te blijven ontwikkelen op de arbeidsmarkt. Ze gaan over een andere manier van omgaan met toeslagen voor zon- en feestdagen. Geen verlaging, maar toeslagen juist meer in handen van jou als medewerker geven om daarmee invloed te krijgen op de tijden die je wel en niet wilt werken. En ze gaan over de introductie van een individueel keuzebudget. Nu is de cao een eenheidswort terwijl medewerkers in verschillende levensfasen wellicht andere keuzes willen maken: meer geld, meer vrije tijd of meer scholingsbudget bijvoorbeeld. In de bijgevoegde samenvatting lees je hier uitgebreider over. Ook kun je het volledige eindrapport downloaden.

Hoe verder op weg naar een nieuwe cao
Zoals gezegd starten de onderhandelingen over de nieuwe cao dit voorjaar. Ik kom daarom binnenkort bij je terug met een vragenlijst om van jou te horen wat je belangrijk vindt in deze nieuwe cao. Zo heb jij direct invloed op de onderhandelingen die naast de onderwerpen uit het vernieuwingstraject uiteraard ook over de hoogte van je salaris zullen gaan. Kortom, je zult zeker nog van mij horen en ik hoor graag van jou. Want alleen dankzij jouw bijdrage kunnen we een cao afsluiten die aansluit op wat er leeft en speelt op jouw werkvloer.

Wil je nu alvast meepraten over de cao of je werk en inkomen? Dan kan via ons online platform Je Achterban waar je ook al je vragen kunt stellen.

Wessel Breunesse
Onderhandelaar cao non-food retail
Email: w.breunesse@cnvvakmensen.nl
Telefoon/WhatsApp: 06-20471879
Twitter: @WesselBreunesse
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid