Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Geen cao tuincentra

CNV Dienstenbond heeft eind 2015 diverse malen met werkgevers gesproken over een nieuwe cao voor de tuincentra. Helaas hebben die gesprekken niet tot een nieuwe cao geleid. Grootste struikelblok was de zondagstoeslag.

Werkgevers hebben aangegeven dat zij de zondagstoeslag willen verlagen naar 50%. Een verlaging van de zondagstoeslag is bespreekbaar voor CNV Dienstenbond. Echter dan moet daar wel een goede compensatie inzitten voor alle medewerkers. Onze insteek in de discussie is geweest dat de waarde van de cao onder aan de streep niet omlaag mocht gaan met het verlagen van de zondagstoeslag.

Opleidingsbudget

Concrete zaken waar wij op ingezet hebben zijn het fors verbeteren van het jeugdloon en een opleidingsbudget voor alle medewerkers. Helaas bleek dat werkgevers wel de zondagstoeslag terug wilden brengen naar 50%, maar zij niet ver wilden gaan in de compensatie. Werkgevers wilden wel de nu zittende medewerkers compenseren op basis van het aantal zondagen dat zij afgelopen jaar gewerkt hebben. Gevolg hiervan is dus dat je er op achteruit gaat als je in de toekomst meer zondagen moet gaan werken. Het is de verwachting dat tuincentra in de toekomst vaker dan nu op zondag open gaan. Daarnaast betekent dit dat nieuwe medewerkers een lagere zondagstoeslag zouden krijgen. Het voorstel van werkgevers zou dus leiden tot waardevermindering van de cao. Dit is voor CNV Dienstenbond een brug te ver.

Hoe nu verder?

De oude cao blijft in ieder geval voor u als lid van CNV Dienstenbond geldig. Begin 2016 zullen wij ons samen met u beraden op hoe nu verder. Hierbij zijn verschillende scenario’s denkbaar waarbij acties in enige vorm zeker niet uitgesloten zijn.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid