Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Retail Non-Food Nieuws

Werken tijdens feestdagen en hoger loon in retail

Steeds meer winkels zijn open tijdens feestdagen. Als medewerker kun jij daarmee te maken krijgen. Waar heb je precies recht op en waartoe kun je verplicht worden? Lees deze nieuwsbrief en je weet het. Ook vind je meer info over je loonsverhoging per 1 januari 2018.

CNV Vakmensen vindt het belangrijk dat jij als medewerker grip hebt op je werktijden. Door verruiming van openingstijden neemt de druk om te komen werken alleen maar toe. Wij snappen dat werkgevers tegemoet willen komen aan de wensen van de klant. Maar een gezonde balans tussen je werk, je privéleven en eventuele zorgtaken is minstens zo belangrijk. En misschien nog wel meer tijdens de komende feestdagen. In de cao staan een aantal afspraken die jou invloed geven.

Werken op feestdagen: vrijwillig en met een toeslag
Werken op feestdagen gebeurt volgens jouw cao op vrijwillige basis. Je kan dus alleen werken als je daar zelf mee instemt. In de cao staat dat de werkgever je alleen kan verplichten om te komen werken als hij de bezetting niet rond krijgt met vrijwilligers. Maar als je gewetensbezwaren hebt kun je nooit verplicht worden. Als je wel gaat werken op een feestdag dan krijg je daarvoor een toeslag van 100%.

Niet werken en toch doorbetaald krijgen
Als je niet werkt op de feestdagen kan het zijn dat je toch doorbetaald wordt. Je moet dan in de 13 weken voorafgaand aan de feestdag minstens 8 dagen op dezelfde dag gewerkt hebben. Je krijgt dan het gemiddeld aantal gerealiseerde uren uitbetaald. Naast je feitelijk gewerkte uren zijn dat bijvoorbeeld ook ziekte-uren, vakantie-uren of verlofuren. Voorbeeld: Tweede Kerstdag valt op een dinsdag. Ben je in de 13 dinsdagen voorafgaand aan deze feestdag minsten op 8 dinsdagen aan het werk geweest, dan krijg je die dag wel uitbetaald voor het gemiddeld aantal ingeroosterde uren.

Loonsverhoging: 0,81% erbij
Op 1 januari 2018 komt er een verhoging van je salaris bij van 0,81%. Dat brengt de totale loonsverhoging van afgelopen jaar op 1,7%. Op 1 juli 2017 kreeg je namelijk een verhoging van 0,89%. Deze verhoging geldt alleen als je salaris past binnen de salarisschalen uit de cao. De cao loopt af op 30 juni 2018 en dan gaan wij natuurlijk weer onderhandelen over je inkomen.

Praat mee op Je Achterban
Wil je meepraten en discussiëren over het werken op feestdagen? Dan kun je daarvoor terecht op Je Achterban. Het online platform waarop je al je vragen kunt stellen over werk en inkomen.

Wij staan voor je klaar
Zijn er bij jou op de werkvloer problemen op het gebied van arbeidsvoorwaarden of arbeidsomstandigheden? Wordt de cao niet goed nageleefd? Is de werkdruk te hoog? Staat de veiligheid onder druk? Of worden medewerkers onrechtvaardig behandeld? Meld het ons! CNV Vakmensen kan dan samen met jou bekijken hoe we de situatie bij jou op de werkvloer kunnen verbeteren.

CNV Vakmensen
Wessel Breunesse, sectorbestuurder
Email: w.breunesse@cnvvakmensen.nl
Telefoon en WhatsApp: 06-20471879
Twitter: @WesselBreunesse

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid