Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Retail Non-Food Nieuws

Lonen omhoog in cao fashion, sport en lifestyle

Per 1 juli zijn de lonen in de cao Fashion, sport en lifestyle verhoogd met 0,89%. Check dus je loonstrook goed en raadpleeg de aangepaste cao.

Per 1 juli is jouw loon met 0,89% verhoogd als je het maximum van je schaal nog niet hebt bereikt. Wat het maximum van je schaal is, kun je nakijken in de loontabellen van de cao. Afhankelijk van waar je werkt is de loontabel mode, verf en woninginrichting van toepassing of de loontabel sport en schoenendetailhandel. De cao is als bijlage meegestuurd. Als je niet zeker weet in welke functiegroep je zit, kun je dat eenvoudig checken via de functiewijzer.

0,89%? Is dat niet een beetje weinig?

Als dit het enige is wat je zou krijgen heb je gelijk. Maar er volgt nog een loonsverhoging op 1 januari 2018. De hoogte van deze loonsverhogingen is minimaal 0,4%. Het gaat om een minimum, omdat is afgesproken dat de verhoging van het wettelijk minimumloon (WML) op het schaalloon wordt toegepast. De verwachting nu is dat deze ook rond de 0,9% zal liggen. Dat betekent dat je dus in een jaar tijd een loonsverhoging krijgt van rond de 1,8% en dat is meer dan in veel andere sectoren.

Vanaf 1 juli 2018 gaat CNV Vakmensen weer opnieuw onderhandelen over je inkomen. Zit je boven het maximum van je loonschaal, dan ontvang je nu geen loonsverhogingen. CNV Vakmensen wil in de volgende cao deze afspraak niet meer maken. Maar nu geldt dat helaas wel. Je krijgt in zo’n geval pas weer een loonsverhoging als het maximum van de schaal je eigen salaris heeft ingehaald.

CNV Vakmensen nu ook betrokken bij Sociaal Fonds

Sinds mei 2017 is CNV Vakmensen betrokken bij het sociaal fonds voor deze sector. Elke werkgever betaalt een premie van 0,15% aan het sociaal fonds. Vanuit dit sociaal fonds worden vervolgens activiteiten gefinancierd op het gebied van scholing, loopbaanbeleid en veiligheid. Maar bijvoorbeeld ook voorlichting en informatie over de cao wordt betaald vanuit dit fonds.

Het is belangrijk dat dit gebeurt omdat er op deze manier geïnvesteerd wordt in medewerkers in de sector. Samen met de andere vakbonden De Unie en AVV wereken we op deze manier aan gezonde en goede arbeidsverhoudingen. Naast de vakbonden wordt het fonds bestuurd door vertegenwoordigers van de werkgevers.

Vragen over je werk en inkomen?

Wil je meepraten, discussiëren en beslissen over de cao en jouw arbeidsvoorwaarden? Dan kun je daarvoor terecht op Je Achterban. Het online platform waar je ook al je vragen kwijt kunt over werk en inkomen.

Problemen of misstanden? Wij staan voor je klaar!

Zijn er bij jou op de werkvloer problemen op het gebied van arbeidsvoorwaarden of arbeidsomstandigheden? Wordt de cao niet goed nageleefd? De werkdruk is te hoog? De veiligheid staat onder druk? Medewerkers worden onrechtvaardig behandeld? Meld het ons! CNV Vakmensen kan dan samen met jou bekijken hoe we de situatie bij jou op de werkvloer kunnen verbeteren.

CNV Vakmensen
Wessel Breunesse, sectorbestuurder
Email: w.breunesse@cnvvakmensen.nl
Telefoon en WhatsApp: 06-20471879
Twitter: @WesselBreunesse

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid