Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Veel behoefte aan een cao in de Optiekbranche

In februari hebben we jou als lid van CNV Vakmensen gevraagd om een enquête in te vullen over de arbeidsvoorwaarden in de optiekbranche. Dit hebben velen van jullie gedaan. We delen graag de belangrijkste uitkomsten van de enquête en het vervolg met je.

Een tweetal zaken kwamen heel duidelijk naar voren. Enerzijds dat jullie relatief tevreden zijn over de huidige arbeidsvoorwaarden. Anderzijds dat er ook verbeterpunten zijn: de werkdruk en roosters zijn echte aandachtspunten. Ook willen jullie meer waardering voor je werk, vooral op financieel gebied.

Cao
In de enquête heeft een groot deel van de respondenten, namelijk 84%, aangegeven het belangrijk te vinden dat er een nieuwe cao komt. Belangrijkste argument hiervoor is dat een cao zorgt voor duidelijke regels over salaris, overuren en verlof. Daarnaast geeft een cao inzicht in de collectieve rechten en plichten. Vooral regels rondom ziekte worden hier veel genoemd.

Werkdruk
Een ander belangrijk punt wat uit de enquête naar voren komt is dat er vaak sprake is van werkdruk. Dit komt dan vooral door de krappe winkelbezetting waardoor het nemen van een pauze niet altijd mogelijk is. Tevens geeft een aanzienlijk deel van de respondenten aan dat zij verplicht worden om te werken op zon- en feestdagen. Het zelf geen invloed hebben op je rooster, wordt als een groot gemis ervaren.

Vervolg
Er is een hoge respons geweest op de enquête. Hier zijn wij als CNV Vakmensen natuurlijk erg blij mee. Het geeft ons niet alleen nuttige informatie, maar geeft ook aan dat werknemers in de optiekbranche betrokken zijn bij hun arbeidsvoorwaarden. De uitkomsten uit deze enquête geven ons voldoende input om de enquête landelijk te gaan uitzetten. Dit betekent dat CNV Vakmensen de enquête onder zoveel mogelijk verschillende optiekwinkels gaat verspreiden zodat ook werknemers die niet lid zijn de mogelijkheid krijgen om de enquête in te vullen. Dan hebben we een goed beeld hoe er breed in de branche wordt gedacht over de arbeidsvoorwaarden. Vervolgens zullen we met werkgevers in gesprek gaan om de uitkomsten van de enquête te bespreken.

Praat en beslis mee
Binnenkort zullen we de enquête uitzetten. Misschien zie je ons wel in je winkel verschijnen. Roep je collega’s op om mee te doen, ook je collega’s in andere filialen. Wil je ons helpen de enquête te verspreiden? Of ben je geïnteresseerd om direct betrokken te zijn en ons te voeden met ideeën en informatie over de optiekbranche? Neem dan contact op met bestuurder
Job Marskamp via e- mail j.marskamp@cnvvakmensen.nl of op telefoonnummer 06-23909865.

CNV zoekt talentvolle vrijwilligers
CNV Vakmensen is altijd actief op zoek naar talentvolle vrijwilligers die graag iets voor CNV Vakmensen willen betekenen. We hebben verschillende functies. Er is vast een functie bij die je aanspreekt! Denk aan de werkplekbezoeker of (bedrijf)contactpersoon. Ook hebben we mensen nodig voor ons nieuwe Talentenbank, waar leden voor leden leuke workshops gaan organiseren. Mocht je hier interesse in hebben bel of mail gerust met Jeannette Smit (Vrijwilligersconsulent). Zij is bereikbaar via telefoonnummer 06-10910735 of je.smit@cnvvakmensen.nl.

Job Marskamp
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 23 90 98 65
E:  j.marskamp@cnvvakmensen.nlOp de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid