Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Stem over nieuwe cao parfumerieën en juweliers

Sinds 2011 is er geen cao meer voor medewerkers in parfumerie- en juwelierszaken. CNV Vakmensen heeft een onderhandelingsresultaat bereikt waarmee de cao fashion, sport en lifestyle (FSL) van toepassing wordt. Aan jou nu het woord of je hiermee akkoord gaat. Tot 15 juni kun je je stem uitbrengen.

CNV Vakmensen vindt het goed dat er eindelijk weer een cao voor jou gaat gelden, na lange tijd van stilstand en achteruitgang. Afgesproken is om over te gaan naar de cao fashion, sport en lifestyle (FSL). Dit is een cao die CNV Vakmensen ook afsluit en waarin structurele afspraken worden gemaakt over verhoging van je loon. Bijgaand tref je het onderhandelingsresultaat aan. Lees dit goed door. Als lid kun je hier tot 15 juni aangeven of je wel of niet akkoord bent. Als je geen lid bent kun je ook je mening geven op Je Achterban, het online platform van CNV Vakmensen voor winkelmedewerkers.

Afspraken samengevat
De overgang naar de cao FSL biedt een aantal voordelen:
 • loonsverhogingen per 1 juli 2017 en 1 januari 2018. De verhoging per 1 juli 2017 is al bekend: 0,89%. Wel is afgesporken dat als er binnen jouw bedrijf collectieve loonsverhogingen zijn gegeven sinds 1 januari 2016 deze verrekend mogen worden met de verhoging van 1 juli. Vervolgens komt er per 1 januari 2018 een vergelijkbaar percentage bij. Dat hangt af van de verhoging van het wettelijk minimumloon op die datum. Maar de verwachting is dat je er het komende jaar rond de 1,7% op vooruit zult gaan. Op 30 juni 2018 loopt de cao af en gaan wij weer voor je onderhandelen over een nieuwe salarisverhoging.
 • je wordt met je functie ingedeeld in het loongebouw van de cao FSL. Dat loongebouw is beter. Afhankelijk van je huidige salaris krijg je dus meer perspectief.
 • met de nieuwe cao krijg je recht op niet inroosterbare dagen. Werk je minder dan 20 uur dan zijn dat er 2, werk je meer dan 20 uur dan is dat er 1.
 • verder heeft de cao uitgebreidere regelingen voor oudere werknemers zoals het recht om 80% te gaan werken tegen 85% loon en 100% pensioenopbouw en een roostervrije zaterdag per maand.
 • de cao kent een sociaal fonds, van waaruit geïnvesteerd wordt in maatregelen op het gebied van scholing, duurzame inzetbaarheid en mogelijkheden om medewerkers meer grip te geven op werktijden.
Maar er zijn ook verschillen
Met de overgang naar de cao FSL zijn er ook verschillen. Deze verschillen hebben we geprobeerd zo goed mogelijk te compenseren:
 • de toeslag voor het werken op zondag gaat naar 50%. Als je in de periode 1 juli 2016 t/m 1 juli 2017 op zondag werkte en bereid blijft om dit te doen wordt het verschil gecompenseerd op basis van het aantal uren dat je in genoemde periode hebt gewerkt.
 • de toeslag voor het werken op koopavonden verdwijnt. Ook dit wordt gecompenseerd via een loonsverhoging op basis van het aantal koopavonden dat je in de periode 1 juli 2016 tot 1 juli 2017 hebt gewerkt.
 • in de nieuwe cao kun je iets flexibeler worden ingezet. In plaats van een bandbreedte van 25% is er nu een bandbreedte van 35% waarbinnen je meer of minder uren ingezet kan worden. daar staat tegenover dat de huidige overwerkregeling die beter is dan de cao FSL behouden blijft.
 • de cao FSL kent geen plaatsvervangingstoeslag, maar deze blijft gelukkig behouden.
Weer een cao is belangrijk
De plussen en de minnen van de nieuwe cao kunnen voor iedereen anders uitpakken. Voor CNV Vakmensen staat vast dat het alternatief, nog langer geen cao, een slecht alternatief is. Aansluiten bij een grote cao biedt naar de toekomst meer zekerheid en perspectief voor winkelmedewerkers en geeft mogelijkheden om weer verder te investeren in medewerkers. Graag horen we van jou of je er ook zo over denkt. Laat dus je stem horen.

Stel al je vragen op Je Achterban
CNV Vakmensen heeft een nieuw online platform: Je Achterban. Hier kun je al je vragen kwijt over werk en inkomen en meepraten over jouw arbeidsvoorwaarden en jouw cao. 

Vragen, problemen of misstanden? Wij staan voor je klaar!
Heb je vragen over je cao? Zijn er bij jou op de werkvloer problemen op het gebied van arbeidsvoorwaarden of arbeidsomstandigheden? De cao wordt niet goed nageleefd? De werkdruk is te hoog? De veiligheid staat onder druk? Medewerkers worden onrechtvaardig behandeld? Meld het ons! CNV Vakmensen kan dan samen met jou bekijken hoe we de situatie bij jou op de werkvloer kunnen verbeteren en je werkplezier vergroten.  

CNV Vakmensen
Wessel Breunesse, sectorbestuurder handel
Email: w.breunesse@cnvvakmensen.nl
Telefoon of WhatsApp: 06-20471879
Twitter: @WesselBreunesse
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid