Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Onderhandeling cao juweliers/parfumerieën gestart

CNV Vakmensen is gesprekken gestart over de cao voor juwelierszaken en parfumerieën. De inzet is om met deze cao over te gaan naar de cao fashion, sport en lifestyle (FSL). Qua salaris is dit een betere cao met meer perspectief. Maar er zijn ook nadelige verschillen. Die willen we overbruggen.

De onderhandelingen zijn gestart nadat werkgevers hadden aangegeven eindelijk weer een nieuwe cao te willen. CNV Vakmensen vindt dat een goede zaak omdat er sinds 2011 geen sprake meer is van een cao. En geen cao betekent stilstand. De werkgevers willen graag overstappen naar de cao FSL. Wij snappen dat. Die cao kent hogere salarisschalen en via die cao maakt CNV Vakmensen steeds meer afspraken op het gebied van scholing en zeggenschap over werktijden. Daarmee biedt deze cao op de langere termijn meer perspectief en zekerheid voor alle medewerkers.

Hogere salarisschalen
Het directe voordeel van een overgang naar de cao FSL zijn de hogere salarisschalen. Nu kent jullie cao een loongebouw met vijf groepen. Het loongebouw in de cao FSL kent 8 groepen. Alle functies zullen allemaal opnieuw ingedeeld moeten worden in dat nieuwe loongebouw, maar nu al staat vast dat de salarisschalen hoger liggen en dat je daardoor in salaris weer meer doorgroeimogelijkheden krijgt. Daarnaast worden in de cao FSL structurele afspraken gemaakt over loonsverhogingen en dat is belangrijk.

Verschillen in toeslagen
Maar een overgang naar de cao FSL kent ook nadelen. Er zijn immers verschillen. De meest in het oog springende verschillen liggen op het vlak van toeslagen. De cao FSL kent een toeslag voor het werken op zondag van 50% in plaats van 100%. En daarnaast is er geen toeslag in deze cao voor het werken op koopavonden. De inzet van CNV Vakmensen is om deze verschillen zoveel mogelijk te compenseren. Het totale cao pakket moet een vooruitgang zijn in plaats van een achteruitgang. De onderhandelingen zullen met name over deze punten gaan. Het gesprek daarover wordt vervolgd op 29 mei.

Lucardi volgt uitkomsten cao overleg
In de afgelopen weken is er discussie geweest over een voorstel dat Lucardi aan haar eigen medewerkers heeft gedaan over de arbeidsvoorwaarden. Wij hebben geadviseerd om niet te tekenen, in afwachting van de uitkomsten van het cao-overleg en de afspraken die wij daarin maken. Inmiddels begrijpen wij dat Lucardi de uitkomsten van het cao overleg afwacht en meedoet in de onderhandelingen voor de gehele branche. Daarmee is het voorstel van tafel. Dat is een goede zaak. Op deze manier kunnen we voor alle medewerkers in de branche zo goed mogelijke afspraken maken.

Meepraten op Je Achterban
Ben je geïnteresseerd om mee te praten, direct betrokken te zijn bij de onderhandelingen en mij als onderhandelaar te voeden met ideeën en informatie? Dan is nu je kans om mee te praten en mee te beslissen! Dat kan op het nieuwe online platform van CNV Vakmensen: Je Achterban. Hier kun je ook al je vragen kwijt over werk en inkomen. 

Vragen, problemen of misstanden? Wij staan voor je klaar!
Heb je vragen over je cao? Zijn er bij jou op de werkvloer problemen op het gebied van arbeidsvoorwaarden of arbeidsomstandigheden? De cao wordt niet goed nageleefd? De werkdruk is te hoog? De veiligheid staat onder druk? Medewerkers worden onrechtvaardig behandeld? Meld het ons! CNV Vakmensen kan dan samen met jou bekijken hoe we de situatie bij jou op de werkvloer kunnen verbeteren en je werkplezier vergroten.  

CNV Vakmensen
Wessel Breunesse, sectorbestuurder handel
Email: w.breunesse@cnvvakmensen.nl
Telefoon of WhatsApp: 06-20471879
Twitter: @WesselBreunesse

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid