Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Cao onderhandelingen ETD hervat

Vorige week zijn de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de Elektrotechnische Detailhandel hervat. Partijen hebben vooral afgetast en verkent wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn om te komen tot een nieuwe cao.

Begin maart hebben we de eerste onderhandelingsronde gehad voor een nieuwe cao voor de Elektrotechnische Detailhandel (ETD). Daarna barstte de corona crisis in volle hevigheid los en hebben we een tijd de onderhandelingen gedwongen stil moeten leggen. Vorige week zijn we als partijen bij elkaar gekomen en hebben we de gesprekken over een nieuwe cao hervat. Deze bijeenkomst hebben we vooral gebruikt om terug te blikken op de afgelopen maanden, om de situatie van de sector te bespreken en te onderzoeken wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn in de tot standkoming van een nieuwe cao. 

Overall bekeken, branche breed, heeft de ETD het zwaar. Dat was al zo voor de corona uitbraak, maar de afgelopen maanden is het er niet veel beter op geworden. Online is meer verkocht, maar het verzendproces hiervan is kostbaar. Het verlies aan omzet in de fysieke winkels wordt onvoldoende gecompenseerd door de online verkopen. 

Om medewerkers binnen de ETD zelf aan het woord te laten over de effecten van de crisis in het bedrijf waar hij of zij werkt, heeft CNV Vakmensen in de maanden juni en juli een enquete uitgezet. Hieruit bleek dat de impact op het werk zelf best groot was. Denk hierbij aan de veiligheidsmaatregelen die genomen moesten worden en het aantal dagelijkse klanten dat omlaag ging. Uit de reacties die we kregen, kwam gelukkig niet het beeld naar voren dat veel medewerkers besmet zijn geraakt.    

CNV Vakmensen heeft in de onderhandelingsronde van vorige week aangegeven dat wij voor een nieuwe cao hoofdzakelijk inzetten op een passende loonsverhoging en op verlenging van de afspraak van de leerrekening, het persoonlijk ontwikkelingsbudget. Dat zijn voor ons de twee belangrijkste issues. De werkgevers daarentegen trappen al bij voorbaat op de rem als het gaat om een loonserhoging, maar delen de urgentie om door te gaan met het persoonlijk ontwikkelingsbudget. Al met al worden het spannende maanden waarin duidelijk moet worden of het lukt om op korte termijn een nieuwe cao tot stand te brengen en zo ja, met welke afspraken. Wordt vervolgd dus...

De volgende onderhandelingsronde vindt eind september plaats. Ik hou jullie op de hoogte!

Is er op jouw werk veel veranderd sinds de Corona-crisis? Is dat postief of negatief en moeten we tijdens de cao onderhandelingen rekening houden met die gevolgen, en hoe dan?  Laat het mij hier weten!

Heb  jij vragen/opmerkingen over de onderhandelingen of over andere werk gerelateerde onderwerpen, dan kun je die ook 24/7 op Je Achterban stellen. Jouw bestuurder Martijn den Heijer beantwoord jouw vragen!

Martijn den Heijer
030 751 1950
m.denheijer@cnvvakmensen.nl
Twitter: @mdenheijer

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid