Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Veilig werken in een drukke bouwmarkt

Afgelopen twee weken hebben we ons samen met een groep leden sterk gemaakt voor een veilige bouwmarkt tijdens de coronacrisis. Dat heeft effect gehad. Tips en meldingen van jullie zijn opgepakt en in bijna alle bouwmarkten zijn uitgebreide maatregelen genomen, zodat het werk door kan gaan.

In veel bouwmarkten was het topdrukte de afgelopen twee weken. Ondanks de crisis gaat het goed met deze bedrijven (zie CBS). Het voorjaar brak aan en voor veel mensen die thuis moeten werken leek de bouwmarkt ineens een leuk familie-uitje.

Dat leidde tot onveilige situaties bij veel doe-het-zelf-winkels. Het was te druk om anderhalve meter afstand te houden, kassa's waren niet afgeschermd en medewerkers met een kwetsbare gezondheid (of kwetsbare familie thuis) waren bang om naar hun werk te gaan.

Met vakbondsleden

Samen met een groep CNV-leden hebben we een lijst gemaakt met maatregelen die de bouwmarkten kunnen nemen om het werk veilig te maken. Die maatregelen zijn voorgelegd aan werkgevers en grotendeels ingevoerd. Afgelopen weken zijn in nagenoeg alle bouwmarkten uitgebreide maatregelen genomen om de situatie veilig te houden. 

Met werkgevers hebben we afgesproken dat we meldingen over onveilige situaties in bouwmarkten direct doorgeven aan de betreffende keten. Die lijnen zijn kort. De leiding van de bouwmarktketens zal dan gelijk met de bouwmarktmanager contact opnemen om maatregelen te nemen. Zo proberen we snel voor iedereen een werkplek te organiseren zonder besmettingsgevaar. De afgelopen dagen krijgen we gelukkig veel positieve berichten van jullie. Blijf melden.

Zorgen blijven

Gisteren hebben we samen met onze collega's van FNV de werkgeversorganisatie opnieuw uitgebreid ingelicht over de signalen van afgelopen week. We willen deze graag met julie delen.
  • Medewerkers dit tot de risicogroep behoren of directe familieleden in de risicogroep hebben, maken zich nog steeds zorgen. We hebben werkgevers gevraagd hier extra aandacht aan te besteden. Dat kan door deze medewerkers een veilige werkplek te bieden - zonder contact met klanten - of op betaald verlof te sturen.
  • Bouwmarkten moeten één lijn trekken in het toegangsbeleid: namelijk één persoon per auto of winkelwagentje. Sommige bouwmarkten laten nog steeds meerdere personen of hele gezinnen toe. Dit leidt tot onnodige discussies bij de ingang.
  • Er zijn zorgen over de drukte bij de komende feestdagen. Denk aan Pasen, Koningsdag, Bevrijdingsdag en Hemelvaart. Dit zal extra drukte geven. We vragen bouwmarkten hier maatregelen voor te nemen zodat deze dagen veilig verlopen.
  • Sommige medewerkers hebben vakantie aangevraagd voor april en mei. Deze vakanties kunnen niet doorgaan. Medewerkers die deze vakanties willen uitstellen moeten daarvoor de mogelijkheid krijgen. Het is druk in de bouwmarkten, bouwmarktmedewerkers zetten zich op dit moment enorm in, dus hier verwachten wij een soepele houding van werkgevers. Sommige bouwmarktketens hebben dit inmiddels toegezegd.
Vinger aan de pols

De vakbonden CNV Vakmensen en FNV werken nauw samen in de Doe-Het-Zelf-sector om er voor te zorgen dat het werk op een veilige manier door kan gaan. Dit lukt dankzij jullie, de leden die aangeven waar er problemen zijn en waar het goed gaat. Wij kunnen die signalen direct doorgeven aan de bedrijven, dus blijf ons op de hoogte houden.

Meer info via Facebook, Twitter en de CNV-pagina over corona en werk.

Met vriendelijke groet,

Erik Honkoop

Vakbondsbestuurder CNV Vakmensen
M: 06 - 5132 0918
E: e.honkoop@cnvvakmensen.nl
T: https://twitter.com/erikhonkoop
 
Bezoekadres: Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht
Postadres: Postbus 2525, 3500 GM Utrecht
 
Lid worden is zinvol. CNV Vakmensen

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid