Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Unieke afspraken bij cao Bijenkorf dankzij ‘co-creatieve gesprekken’

Afschaffing jeugdlonen en persoonlijk budget werknemers in ruil voor verlaging zondagstoeslag

De nieuwe aanpak van de cao-gesprekken onder de noemer ‘co-creatie’ is het geheim achter het succes van de nieuwe cao Bijenkorf. In deze cao zijn unieke afspraken gemaakt, waaronder het afschaffen van de jeugdschalen en de introductie van een persoonlijk werknemersbudget in ruil voor verlaging van de zondagstoeslag. CNV drong bij de Bijenkorf en andere partijen bij het begin van de cao-gesprekken aan op een nieuwe aanpak: de zogeheten co-creatie methode. De kern is dat iedereen, elke werknemer, meedoet aan het cao-proces voor een stevig draagvlak en dat door meer samenwerking en het zoeken naar consensus in de voorbereidende gesprekken de feitelijke onderhandelingen beter verlopen.

Co-creatie methode betaalt zich uit

Martijn den Heijer, onderhandelaar CNV: “De co-creatie methode heeft zich uitbetaald. We zijn niet direct gaan onderhandelen en in de loopgraven gaan zitten. We hebben eerst met alle partijen en betrokkenen ideeën uitgewisseld. Alle filialen zijn bezocht om met medewerkers in gesprek te gaan over de nieuwe cao. Dat heeft een sfeer gecreëerd waarin we tot elkaar konden komen, stokpaardjes minder werden bereden en evenwichtige, goede afspraken konden worden gemaakt.”

Trendsettend

CNV hoopt dat de co-creatieve aanpak trendsettend zal zijn voor de detailhandel en andere cao-tafels. Den Heijer: “In de detailhandel, maar daar niet alleen, komen door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen cao’s maar moeilijk tot stand. Het aanvliegen van de cao volgens de co-creatie methode voorkomt patstellingen en kan voor doorbraken zorgen.”

Evenwicht

Naast de genoemde uitruil zijn er nog andere, opvallende afspraken gemaakt. Zo krijgen werknemers meer zeggenschap over hun arbeidstijden en roosters, zodat de balans tussen werk en privé wordt verbeterd. Dan wordt er ook een nieuw loongebouw ingevoerd. Hoewel het eindsalaris voor nieuwe medewerkers wat lager ligt, is het loongebouw nog steeds meer dan marktconform. Daarbij is de jaarlijkse periodiek meer afhankelijk gemaakt van de beoordeling van de medewerker. CNV heeft er wel voor gezorgd dat, ondanks de verschillen, iedereen er wel jaarlijks op vooruit gaat. De loonafspraak, waarbij in 2016 werknemers er 2,25 % loon bij krijgen en in 2017, naast een variabel deel, nog eens 0,75%, completeert het evenwichtige akkoord.

Ervaring in financiële sector

CNV heeft aan de wieg gestaan van de introductie van de ‘co-creatie methode’ bij cao-onderhandelingen. In de financiële sector werd al eerder door alle partijen de noodzaak gevoeld om naast directie en vakbonden, de OR, maar ook alle werknemers nadrukkelijker te betrekken.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid