Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

De WW is weer gerepareerd bij de Bijenkorf

De uitkeringsduur bij werkloosheid is weer terug op niveau. Dankzij aanhoudende inzet van het CNV (en andere vakbonden) kan een werkloze werknemer weer maximaal 38 maanden aanspraak maken op een WW-uitkering of WGA-uitkering - als hij voor dat recht lang genoeg heeft gewerkt.

De afspraken om de uitkeringsduur te herstellen zijn gemaakt in het zogenoemde Sociaal Akkoord, in april 2013. Omdat sociale zekerheid ooit begon bij de vakbeweging wilden de vakbonden niet akkoord gaan met een inperking van de WW- of WGA-duur. Kabinet en vakbonden zijn overeen gekomen dat de oorspronkelijke lengte van de WW-uitkeringsperiode weer mogelijk wordt. De pot van waaruit die uitkering wordt betaald heet Private Aanvulling WW en WGA (PAWW) en deze wordt beheerd door een onafhankelijke instantie, de Stichting Private Aanvulling WW en WGA (SPAWW). Het benodigde geld komt van werknemers die premie betalen voor de PAWW.

Rechtvaardig

 Volgens CNV Vakmensen is de reparatie belangrijk omdat het recht doet aan opgebouwde rechten. Maar, zoals hierboven aangegeven, die reparatie kan alleen als de werknemers er geld voor reserveren. Want een aantal jaren is geen WW-premie ingehouden. De afspraken over reparatie - gemaakt door vakbonden en werkgevers - worden vastgelegd in een aparte cao, die vijf jaar geldt. Die cao is/wordt vastgesteld door de leden. Zodra dit is gebeurd wordt hij bij de stichting aangemeld voor deelname aan de PAWW via een zogenoemde verzamel-cao. De belangrijkste feiten over de SPAWW tref je hieronder. We hebben geprobeerd een antwoord te geven op de meest voor de hand liggende vragen.

Stemmen

CNV Vakmensen roept je op om nu dan jouw stem uit te brengen. Daarvoor heb je deze code nodig: BIJ-46690067. Stemmen kan tot 2 februari 2018.

Cao onderhandelingen

Eind vorig jaar heb je vanuit jouw werkgever en de vakbonden een enquête voorgelegd gekregen over de cao. Hiermee heb ook jij je kunnen uitspreken over welke arbeidsvoorwaarden voor jou meer prioriteit hebben en welke minder. Net als de vorige keer vinden we het namelijk belangrijk om juist jou als medewerker aan het woord te laten. Als je de enquête hebt ingevuld, wilt CNV Vakmensen jou daar zeer voor bedanken. Dit geeft nuttige informatie voor ons voor de aankomende cao onderhandelingen. Binnenkort gaan we als cao-partijen de analyses van de uitkomsten naast elkaar leggen en met elkaar bespreken. De verwachting is dat we vlak daarna een start kunnen maken met de daadwerkelijke cao onderhandelingen. En natuurlijk houden we hierbij dan rekening met de uitkomsten uit de enquête. We houden jou op de hoogte!

Collega's lid maken

Jij bent al lid, maar je collega misschien nog niet. Praat over het belang van een lidmaatschap van CNV Vakmensen. Immers, samen staan we sterk! Op onze website vind je alles over lid worden.

Heb je vragen/opmerkingen, of heb je extra informatie waarvan jij vermoedt dat het belangrijk is dat CNV Vakmensen dit weet, dan kan je contact opnemen met mij.

Martijn den Heijer
bestuurder
m.denheijer@cnvvakmensen.nl
M 06 20 16 49 72 
Twitter @mdenheijer


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid