Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Maatwerk voor medewerkers in nieuwe cao supermarkt

CNV Vakmensen heeft met werkgevers gezamenlijke ambities voor de nieuwe cao voor de supermarkten ontwikkeld. Deze zijn gericht op maatwerk voor jou als medewerker. Dat is de uitkomst van de vernieuwingsagenda.

In de afgelopen maanden heeft CNV Vakmensen intensief overleg gevoerd over vernieuwing van de cao. Het doel was om tot gezamenlijke ambities te komen die omgezet kunnen worden in cao afspraken. En dat is gelukt. In bijgaand rapport tref je de resultaten en aanbevelingen voor de nieuwe cao aan. Via een korte enquête kun je je mening geven.

Klik hier voor het invullen van de enquête.

Maatwerk: jij staat centraal

De kern van de vernieuwing van de cao wordt gevormd door maatwerk. Dat komt onder andere tot uiting in de volgende ambities:

  • We willen dat de cao wordt ingericht vanuit 3 paden. Voor scholieren en studenten moet een supermarkt een goede bijbaan bieden waarin geld verdienen centraal staat. Voor andere medewerkers staat een vast contract centraal waarin vorm wordt gegeven aan scholing, ontwikkeling en de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Daarbij wordt ook de doorgroeibaan (in rapport ‘tussenbaan’ genoemd) geïntroduceerd. Een baan die nieuwe medewerkers een kans biedt om vier jaar in een supermarkt te werken waarbij geïnvesteerd wordt in scholing, ontwikkeling en loopbaan om na die vier jaar een volgende stap op de arbeidsmarkt te maken. In plaats van alleen maar te werken met korte tijdelijke contracten kunnen we daarmee meer perspectief en zekerheid bieden dan nu het geval is.
  • We willen iedere medewerker in een doorgroeibaan of vaste baan een individueel budget geven om zelf te werken aan scholing, ontwikkeling en vitaliteit. Hiermee kun je eindelijk vorm geven aan versterking van je positie op de arbeidsmarkt en daar zelf regie over te voeren.
  • We willen proefprojecten starten met zelfroosteren. Omdat openingstijden verruimen is het belangrijk dat jij als medewerker ook invloed hebt op de tijden waarop je werkt om zo balans te houden tussen werk, privé en zorgtaken. Met deze proeven willen we daar invulling aan geven door medewerkers meer aan het roer te zetten en verantwoordelijkheid te geven bij het maken van de werkroosters. De proeven moeten uitmonden in afspraken in de cao.
  • We willen dat medewerkers meer zelf bepalen, welke arbeidsvoorwaarden zij kiezen. Door arbeidsvoorwaarden te ruilen, zoals vakantiedagen, ADV of toeslagen kun je kiezen voor bijvoorbeeld meer geld, meer vrije tijd of een hoger opleidingsbudget. Keuzes die jij kan maken en die passen bij jouw wensen en behoeften.

Praat mee op Je Achterban

Nu is het van belang om de ambities van CNV Vakmensen en de werkgevers om te zetten in harde afspraken in de cao. Daarom gaan we binnenkort onderhandelen over een nieuwe cao waarbij de uitkomsten van de vernieuwingsagenda leidend zijn. Graag horen we daarom van jou of je deze ambities steunt via de korte enquête. En natuurlijk willen we van je weten welke loonsverhoging jij fatsoenlijk vindt. Reageer voor 12 april! Daarna gaan we onderhandelen.

Verder kun je blijven meepraten en discussiëren over de nieuwe cao op Je Achterban: klik hier
Het nieuwe online platform waarmee je de cao onderhandelingen kunt volgen en al je vragen kwijt kunt over werk en inkomen.

In gesprek blijven loont

Voor CNV Vakmensen staat inmiddels vast dat het noodzakelijk was om de vorige cao af te sluiten om van daaruit weer te kunnen bouwen aan het investeren in medewerkers. Er was kritiek op de vorige cao vanwege het afschaffen van de toeslagen voor het werken op avonden. Voor ons was vernieuwing van de cao een harde eis om toch een afspraak te maken. En dat die vernieuwing vervolgens leidt tot een investeringsagenda in plaats van een afbraakagenda toont aan dat in gesprek blijven over jouw arbeidsvoorwaarden loont.

Problemen of misstanden? Wij staan voor je klaar!

Zijn er bij jou op de werkvloer problemen op het gebied van arbeidsvoorwaarden of arbeidsomstandigheden? Wordt de cao niet goed nageleefd? De werkdruk is te hoog? De veiligheid staat onder druk? Medewerkers worden onrechtvaardig behandeld? Meld het ons! CNV Vakmensen kan dan samen met jou bekijken hoe we de situatie bij jou op de werkvloer kunnen verbeteren.

CNV Vakmensen
Wessel Breunesse, sectorbestuurder
Email: w.breunesse@cnvvakmensen.nl
Telefoon en WhatsApp: 06-20471879
Twitter: @WesselBreunesse

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid