Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Maatwerk in supermarktcao? Wat betekent dat?

Afgelopen week heeft CNV Vakmensen het overleg over jouw nieuwe cao vervolgd. Samen met de werkgevers proberen we invulling te geven aan modernisering van de cao. Deze modernisering moet maatwerk bieden aan verschillende groepen medewerkers. Maar wat betekent dat precies?

Op 18 mei was de tweede onderhandelingsronde voor jouw cao. CNV Vakmensen wil de cao moderniseren. Dit betekent wat ons betreft dat er meer maatwerk komt voor verschillende groepen medewerkers en dat je ook meer keuzemogelijkheden krijgt in de cao. In het cao-overleg proberen we daar concrete afspraken over te maken, maar dat komt maar langzaam op gang. Niet omdat er sprake is van onwil, maar omdat we met elkaar goede afspraken willen maken die toekomstbestendig zijn.

De doorgroeibaan
Een belangrijk gespreksonderwerp in de onderhandelingen is de introductie van de doorgroeibaan. Nu zien we in supermarkten een enorme tweedeling tussen heel veel keine en flexibele banen en maar weinig vaste banen. CNV Vakmensen gelooft erin dat we die tweedeling kunnen overbruggen door de doorgroeibaan (of tussenbaan) in te voeren. Wat ons betreft is dat een baan voor vier jaar waarin nieuwe medewerkers worden opgeleid en geschoold om daarna een volgende stap op de arbeidsmarkt te maken. Deze baan mag wat ons betreft niet ten koste gaan van het aantal vaste banen, maar moet juist meer zekerheid en perspectief bieden voor de vele flexwerkers die nu aan de slag zijn bij supermarkten.

Maatwerk is meer
Maar maatwerk is meer. Voor scholieren en studenten die een bijbaan hebben bij een supermarkt betekent maatwerk vaak dat zij op een leuke manier een goede bijverdienste hebben. Dat betekent vooral investeren in een goed salaris, onder andere door het afschaffen van de jeugdschalen. Een opleidingsbudget is voor deze doelgroep minder relevant. Voor andere groepen medewerkers is het investeren in opleiding en ontwikkeling juist wel weer belangrijk. Daarom willen we een persoonlijk opleidingsbudget introduceren. En wij zijn er voorstander van dat medewerkers zelf ook keuzes kunnen maken in arbeidsvoorwaarden door geld en vrije tijd met elkaar te kunnen ruilen.

Regie over werktijden
Ook is het helemaal van deze tijd dat jij als medewerker meer grip krijgt op je werktijden. Supermarkten zijn steeds langer open. Er wordt een flink beroep gedaan op je flexibiliteit. Maar dat mag geen eenrichtingsverkeer zijn. Ook jij hebt recht op een goede balans tussen werk, privé en zorgtaken. Wij willen experimenteren met vormen van zelfroosteren in supermarkten waarbij medewerkers zelf aan het stuur zitten bij het opmaken van het werkrooster.

We vergeten je salaris niet!
Naast alle discussie over moderniseren van de cao vergeten we je salaris niet. We willen de jeugdschalen afschaffen en tegelijk alle salarissen verhogen met 2,5%. Wel hebben we met de werkgevers afgesproken eerst te kijken of we op alle bovenstaande thema's tot afspraken kunnen komen. Als dat lukt dan zullen we vast en zeker ook goede salarisafspraken kunnen maken.

Praat mee op Je Achterban
Wil je meepraten, discussiëren en beslissen dan kun je daarvoor terecht op Je Achterban. Het online platform waarmee je de cao-onderhandelingen kunt volgen en al je vragen kwijt kunt over werk en inkomen.

Problemen of misstanden? Wij staan voor je klaar!
Zijn er bij jou op de werkvloer problemen op het gebied van arbeidsvoorwaarden of arbeidsomstandigheden? Wordt de cao niet goed nageleefd? De werkdruk is te hoog? De veiligheid staat onder druk? Medewerkers worden onrechtvaardig behandeld? Meld het ons! CNV Vakmensen kan dan samen met jou bekijken hoe we de situatie bij jou op de werkvloer kunnen verbeteren.

CNV Vakmensen
Wessel Breunesse, sectorbestuurder
Email: w.breunesse@cnvvakmensen.nl
Telefoon en WhatsApp: 06-20471879
Twitter: @WesselBreunesse

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid