Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Leden gaan akkoord met nieuwe cao supermarkten

De leden van CNV Vakmensen hebben ingestemd met het onderhandelingsresultaat voor de cao voor supermarktmedewerkers. Circa 80% van de leden stemde voor. Dat betekent dat de afspraken in jouw cao definitief zijn geworden.

De overgrote meerderheid van jouw CNV collega's is tevreden met de gemaakte afspraken. Maar er was ook kritiek. Met name de hoogte van de loonsverhoging viel tegen. Het gaat goed met supermarkten en sommigen vonden dat jij daar te weinig van terugziet. Daarbij is nog niet voor iedereen duidelijk wat de afspraken over de individuele leerrekening met €175 scholingsgeld per jaar gaat bieden. CNV Vakmensen begrijpt de kritiek en heeft het maximale gedaan om goede afspraken te maken waar jij mee kan instemmen. Een meerderheid ziet dat de afspraken in de cao een goede basis bieden voor verder bouwen aan afspraken waar jij in de toekomst wat aan hebt. En dat gaat over meer dan loon, maar juist ook over geld voor scholing en meer zeggenschap over werktijden.

Wat zijn ook alweer de belangrijkste afspraken:
 • 3,5% loonsverhoging tot 1 april 2019.
 • Een eigen individuele leerrekening als je een contract hebt voor meer dan 12 uur per week met €175,- scholingsgeld per kalenderjaar die jij zelf kunt gebruiken voor scholing en ontwikkeling.
 • De introductie van een baan met een contract voor vier jaar inclusief scholingsgeld om meer perspectief en zekerheid te bieden ten opzichte van alle tijdelijke contracten in de sector.
 • Meer zeggenschap en invloed voor jou op werktijden via een aantal proeven met zelfroosteren in de sector.
 • Jij gaat over een groter deel van het inkomen pensioen opbouwen.
 • Reparatie van de WW, waardoor je bij werkloosheid in plaats van twee jaar weer recht op drie jaar WW hebt.

Afspraken verder uitwerken
CNV Vakmensen gaat nu samen met de werkgevers de afspraken verder uitwerken. Onze eerste actie is om een nieuw cao boekje te maken waarin alle afspraken staan. En verder gaan we aan de slag met de invoering van de individuele leerrekening, de zelfrooster proeven en de reparatie van de WW. Uiteraard gaan we jou daarover steeds informeren zodat je weet hoe een en ander straks gaat uitwerken en wat je er concreet mee kan. Meer informatie volgt dus zeker.

Actieve meedenkers gezocht
Bij het onderhandelen over jouw cao zit ik als onderhandelaar niet alleen aan tafel. Twee supermarktcollega’s van jou zetten zich actief in voor CNV Vakmensen en vormen samen met mij de onderhandelingsdelegatie. Zo zit de praktijk van de werkvloer aan tafel. Dat is belangrijk om afspraken te maken die passen bij wat er leeft en speelt. Daarnaast voeren wij overleg met een grotere klankbordgroep: de cao commissie. Allemaal leden van CNV Vakmensen die in supermarkten werken en meedenken en meepraten over de cao tijdens het hele onderhandelingsproces. Van inzet tot uitkomst. Ook interesse? Stuur mij dan een email.

Praat mee op Je Achterban
Wil je op een andere manier meepraten en discussiëren over het werken in de supermarkt of jouw arbeidsvoorwaarden? Dan kun je daarvoor terecht op Je Achterban. Het online platform waarop je al je vragen kunt stellen over werk en inkomen.

Problemen of misstanden? Wij staan voor je klaar!
Zijn er bij jou op de werkvloer problemen op het gebied van arbeidsvoorwaarden of arbeidsomstandigheden? Wordt de cao niet goed nageleefd? De werkdruk is te hoog? De veiligheid staat onder druk? Medewerkers worden onrechtvaardig behandeld? Meld het ons! CNV Vakmensen kan dan samen met jou bekijken hoe we de situatie bij jou op de werkvloer kunnen verbeteren.

CNV Vakmensen
Wessel Breunesse, sectorbestuurder
Email: w.breunesse@cnvvakmensen.nl
Telefoon en WhatsApp: 06-20471879
Twitter: @WesselBreunesse

 

 

  

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid