Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

DC Jumbo: cao, avr en jij?

In april 2017 werden we verrast door de opmerking van Jumbo dat men geen cao meer wilde afsluiten met de bonden en de keuze had laten vallen op een afspraak met de COR over de arbeidsvoorwaarden van medewerkers in de DC’s, men koos voor een avr.

Verbijstering, frustratie en boosheid alom. De kantonrechter had de uitspraak gedaan dat de acties van medewerkers volkomen legitiem waren en dat bonden zich aan de afspraak van maart 2016, waar Jumbo continue naar verwees, had gehouden. Vanuit CNV Vakmensen alle reden om te verwachten dat we weer verder zouden praten. Dit verhaal en alle gevolgen van dien is bij iedereen bekend.

We hebben jullie geïnformeerd over de vergelijking van cao en avr. Nu ligt er een avr en wordt aan jullie individueel gevraagd wat je er van vindt. Het zal niemand verbazen dat vanuit de bestuurders van CNV Vakmensen nog steeds een cao de voorkeur heeft. We merken dat er vanuit FNV gesteld wordt dat medewerkers de avr kunnen tegenhouden als ze massaal in actie komen. Is dat ook zo? We hebben het antwoord niet.

Wat is wijsheid? Omdat het over jullie arbeidsvoorwaarden gaat, ligt de keuze bij jullie. Willen jullie ook op alle mogelijke manieren laten zien dat je massaal achter het behoud van de cao staat? Zo ja, dan betekent dat dat iedereen bereid moet zijn om deel te nemen aan mogelijke acties.

Voor de duidelijkheid: bij de acties van vorig jaar heeft maar een kwart van de leden deelgenomen aan de acties.

Kies je voor de avr of wil je de afspraken uit de cao behouden. Een moeilijke keus omdat je alleen bij de avr loonsverhoging krijgt. Op dit moment wordt nog juridisch uitgezocht of deze ongelijkheid binnen bedrijf mag. Of dat er voor medewerkers die kiezen voor behoud van de cao ook een loonsverhoging is af te dwingen. Daar is nog geen duidelijkheid over.

Nogmaals, wij willen van jullie als leden weten wat CNV Vakmensen, dat zijn jullie als leden samen met de bestuurders Pien Zijlstra en Kitty Huntjens, moeten doen.

Daarnaast willen wij een bijeenkomst beleggen, in aanwezigheid van een van onze juristen. Het is voor de planning goed om te weten of je daar belangstelling voor hebt, geef dat ook door, dan kunnen we aan de slag met het regelen van een locatie en datum.

Nogmaals en waarschijnlijk ten overvloede, we hebben jullie inbreng nodig om te kunnen bepalen welke weg CNV Vakmensen, dus jullie, willen bewandelen.

Laat weten wat je vindt. Dit kan per mail/telefoon aan Kitty Huntjens k.huntjens@cnvvakmensen.nl 06-47826877of Pien Zijlstra p.zijlstra@cnvvakmensen.nl 06-20471885 (Pien is afwezig tot 5 maart).

Kitty Huntjes
bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 47 82 68 77
E: k.huntjens@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid