Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV nog steeds in gesprek met Aldi

Sinds de enquete van vorig jaar die CNV Vakmensen hield onder de medewerkers bij Aldi zijn wij nog steeds in gesprek en zien we dat Aldi bezig is om zaken structureel te verbeteren. Gaat het snel genoeg? Nee, op de werkvloer spelen nog steeds de thema's werkdruk en extreme flexibiliteit.

Eind mei zijn vakbonden en kaderleden uitgenodigd om in gesprek te gaan met 2 directieleden van Aldi BV's en de HR directeur. We zijn de dag begonnen met een rondleiding in het filiaal in Drachten. Een Aniko filiaal. We hebben uitleg gekregen over hoe het filiaal is opgebouwd en ook met medewerkers gesproken over de ervaringen.

Na de rondleiding hebben we met elkaar verder gesproken over de ontwikkelingen bij Aldi. Hoe gaat het nu en waar is Aldi mee bezig?

Waar is Aldi dan zoal mee bezig? Chris Overbeek (HR directeur) heeft een presentatie gegeven over de ontwikkelingen.

-openen nieuwe filialen
-aannemen nieuw personeel ivm de werkdruk
-inwerkprogramma’s voor nieuwe medewerkers en ombouw filialen
-trainingen van management op het gebied van onder andere communicatie

Goed om bijgepraat te worden, maar veel belangrijker was de discussie daarna. Kaderleden uit het hele land die bij de bijeenkomst aanwezig waren hebben hun ervaringen gedeeld.

De aanwezige medewerkers hebben openhartig gesproken.

  • Chauffeurs weten niet waar ze aan toe zijn. De planning is onduidelijk. Het kan zijn dat je om 6 uur begint en 10 uur weer thuis bent. Maar dat kan net zo goed 17 uur worden. Dat is niet te doen voor mensen. Die weten niet waar ze aan toe zijn.
  • Er wordt wel nieuw personeel aangenomen, maar veelal jongeren die hulpkracht zijn. Die kunnen het werk niet leveren wat een vaak volwassen medewerker wel kan.  
  • Medewerkers moeten zo flexibel zijn dat ze voor 16 of 20 uur werken 7 dagen per week beschikbaar moeten zijn. De werktijden in een nieuw of omgebouwd filiaal met bakkerij worden ook ruimer, waardoor er nog wat extra inzet gevraagd wordt van de vaste medewerkers. Soms in goed overleg, maar in andere filialen van bovenaf opgelegd.  

De verhalen van de medewerkers maakten wel indruk. Als vakbonden hebben wij deze verhalen ook meerdere keren verteld, maar nu het vanuit de medewerkers rechtstreeks bij de directie wordt neergelegd doet dat wel iets. Positief dat Aldi hier voor open staat en ook dit gesprek heeft willen voeren.

Hoe nu verder?
Er worden kleine stappen gezet en vakbonden hebben wel echt de indruk dat Aldi graag wil veranderen en daar ook mee bezig is. Dat zal niet overal meteen te merken zijn. Wij merken in de gesprekken met de directie wel de wil om te veranderen. Nu moet dat binnen de hele organisatie ook gaan gebeuren.

Het is nu aan vakbonden de taak om in een volgend gesprek, weer een vervolg stap in te zetten. Komen jullie dingen tegen, dan hoor ik het graag. We plannen op korte termijn weer een afspraak met Chris Overbeek.

Spelen er zaken die belangrijk zijn dat ze worden genoemd, ervaar je nog steeds de grote werkdruk, of spelen er bij jou zaken die niet gaan zoals het hoort..? Trek aan de bel. Alleen dan kunnen we de situatie ook echt gaan veranderen.

Wil je meepraten en mee denken over hoe we zaken bij Aldi anders en beter kunnen maken, laat het mij weten!

Voor vragen kun je terecht bij

Pien Zijlstra – Jukema
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06-20471885
E: p.zijlstra@cnvvakmensen.nl

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid