Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Albert Heijn: mooie woorden, maar geen daden

CNV Vakmensen begrijpt dat Marco van Grinsven overal verkondigt dat hij graag weer met de vakbonden de onderhandelingen wil hervatten. Dit lijken mooie woorden. Wij zouden dat ook wel willen.

Maar hiervoor zal Albert Heijn eerst, zo hebben we met jullie besproken tijdens de ledenvergaderingen van eind maart, hun voorstel voor het verlagen van salarisschaal A van tafel moeten halen. Ditzelfde geldt voor het voorstel om uitzendkrachten vijf jaar aan zich te binden. Tot nu toe gaat Albert Heijn niet op onze voorwaarden in. Zij houden vooralsnog vast aan hun totaalpakket.

Albert Heijn heeft bij CNV Vakmensen aangegeven alleen te willen praten zonder dat er vooraf voorwaarden worden gesteld. En dus ligt voor Albert Heijn ook nog steeds het voorstel op tafel om het uurloon in de inloopschaal A te verlagen. Hun voorstel betekent dat bijvoorbeeld een werknemer van 22 jaar met een tijdelijk contract er 40 cent per werkuur op achteruit gaat. En iemand van 23 jaar of ouder levert zelfs 1,36 euro per gewerkt uur in. De laagst betaalden moeten, zo houdt jullie werkgever dus nog steeds vol, nog minder gaan verdienen.

Marco van Grinsven maakt hierbij de fout allerlei salariselementen bij elkaar op te tellen en dan te stellen dat de verlaagde inkomens nog zeker marktconform zijn. Die vergelijking deugt niet! Hij zegt bijvoorbeeld dat de door Albert Heijn gewenste aangepaste salarisschaal dan nog steeds 30% boven het Wettelijk Minimum Loon (WML) ligt. Dat is absoluut niet waar! Het WML staat namelijk nu op € 8,96 en de max. in salarisschaal A zou volgens de plannen van Albert Heijn op € 9,40 uitkomen, dit is dus nog maar 5% hoger dan het WML in plaats van de 30% die hij stelt.

CNV Vakmensen heeft zich tijdens de onderhandelingen tot nu toe steeds constructief opgesteld. Dat is voor ons normaal en dat zullen we ook blijven doen. Wij komen er waar mogelijk graag met Albert Heijn uit. We zijn ons bewust, zo gaat dat in onderhandelingen, dat ook wij dan water bij de wijn moeten doen. Maar als er één partij, in dit geval Albert Heijn, in vrijwel geen enkel opzicht wilt bewegen, vasthoudt aan al z’n voorstellen, spreekt over een totaalpakket dat we moeten accepteren, wordt het heel moeilijk om tot een deal te komen. Zeker als één van die voorstellen een verlaging van salarisschaal A betreft, en dit het inkomensverschil tussen vaste medewerkers en medewerkers met een uitzend- of tijdelijk contract, alleen nog maar groter maakt.

CNV Vakmensen werkt niet mee aan verdergaande verschillen op de werkvloer. Gelijk werk = gelijk loon! Daarbij maakt het soort contract niet uit!

Bovendien hebben wij de stellige indruk dat door deze ontwikkeling op termijn ook het loon van de vaste medewerkers van Albert Heijn sterk onder druk komt te staan. Dat levert een race naar de beloningsbodem op en een uitholling van jullie arbeidsvoorwaarden. De grootste supermarktketen van Nederland behoort wat ons betreft iets anders te doen. Dat past bij het imago van dat marktleiderschap.

Natuurlijk wil CNV Vakmensen graag weer het gesprek hervatten over een nieuwe Distributie cao. Maar dan zal Albert Heijn eerst moeten laten zien dat ook zij echt willen, door in te gaan op de redelijke voorwaarden die wij hiervoor gesteld hebben. Gezien onze eigen ingediende realistische voorstellen zien wij nog steeds mogelijkheden om tot een nieuwe cao te komen. Hierbij zullen wij ons ook zeker hard blijven maken voor een fatsoenlijke loonsverhoging.

We zouden je graag beter nieuws willen melden. Dat is helaas nu nog niet het geval. Heb jij vragen stel ze dan via www.jeachterban.nl of rechtstreeks aan jouw bestuurder Martijn den Heijer via onderstaande contactgegevens.

Wij houden jou op de hoogte!

Martijn den Heijer
Bestuurder CNV Vakmensen
M 06 20 16 49 72
E m.denheijer@cnvvakmensen.nl
Twitter: @mdenheijer

 

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid