Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Werken tijdens feestdagen in supermarkten

Steeds meer supermarkten zijn gewoon open tijdens de feestdagen. Als medewerker kun jij daarmee te maken krijgen. Maar waar heb je dan precies recht op en waartoe kun je verplicht worden? In deze nieuwsbrief vind je informatie over de afspraken die hierover gemaakt zijn in je cao.

CNV Vakmensen vindt het belangrijk dat jij als medewerker grip hebt op je werktijden. Door verruiming van openingstijden neemt de druk om te komen werken alleen maar toe. Wij snappen dat werkgevers tegemoet willen komen aan de wensen van de klant. Maar een gezonde balans tussen je werk, je privéleven en eventuele zorgtaken is minstens zo belangrijk. En misschien nog wel meer tijdens de komende feestdagen. In de cao staan een aantal afspraken die jou invloed geven.

Sinterklaasavond 5 december

In jouw cao staat dat je niet verplicht kunt worden om op de avond van 5 december na 18 uur te werken. Dat betekent dus dat werken na 18 uur alleen kan gebeuren op vrijwillige basis en je dus kunt weigeren als je niet kan of wil werken op deze avond. Als je wel gaat werken krijg je daarvoor geen toeslag

Eerste en Tweede Kerstdag & Nieuwjaarsdag

In jouw cao staat dat er op feestdagen geen arbeid wordt verricht. Daarmee geldt dus dat je alleen op vrijwillige basis kan worden ingezet en je dus kunt weigeren als je niet kan of wil werken op deze dagen. Voor Eerste Kerstdag staat het nog duidelijker in de cao: je kan niet verplicht worden om op deze dag te werken.

Niet werken en toch doorbetaald krijgen

Als je niet werkt op de feestdagen dan kan het zijn dat je toch wordt doorbetaald. Je moet dan in de 12 weken voorafgaand aan de feestdag minstens 6 dagen op dezelfde dag gewerkt hebben. Je krijgt dan het gemiddeld aantal ingeroosterde uren uitbetaald.

Voorbeeld: Tweede Kerstdag valt op een dinsdag. Ben je in de 12 dinsdagen voorafgaand aan deze feestdag minsten op 6 dinsdagen aan het werk geweest, dan krijg je die dag wel uitbetaald voor het gemiddeld aantal ingeroosterde uren.

Wel werken en toeslagen

Als je wel gaat werken op een feestdag en je voldoet aan de doorbetalingsregel uit het voorgaande punt, dan krijg je naast deze doorbetaling ook je gewerkte uren uitbetaald met daar bovenop een toeslag van 100%. In totaal is dat dus 300%. Als je niet aan de doorbetalingsregel voldoet omdat je normaal dus niet op de dag van de feestdag werkt, dan krijg je uiteraard je gewerkte uren uitbetaald met daar bovenop een toeslag van 100%. In totaal is dat dus 200%.

Praat mee op Je Achterban

Wil je meepraten en discussiëren over het werken op feestdagen? Dan kun je daarvoor terecht op Je Achterban. Het online platform waarop je al je vragen kunt stellen over werk en inkomen.

Wij staan voor je klaar

Zijn er bij jou op de werkvloer problemen op het gebied van arbeidsvoorwaarden of arbeidsomstandigheden? Wordt de cao niet goed nageleefd? Is de werkdruk te hoog? Staat de veiligheid onder druk? Of worden medewerkers onrechtvaardig behandeld? Meld het ons! CNV Vakmensen kan dan samen met jou bekijken hoe we de situatie bij jou op de werkvloer kunnen verbeteren.

CNV Vakmensen
Wessel Breunesse, sectorbestuurder
Email: w.breunesse@cnvvakmensen.nl
Telefoon en WhatsApp: 06-20471879
Twitter: @WesselBreunesse

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid