Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Vomar sluit geen sociaal plan met CNV Vakmensen

Het supermarktbedrijf Vomar sluit geen sociaal plan met vakbonden om de negatieve gevolgen van de nieuwe organisatie op te vangen. Een erg teleurstellend standpunt van de directie van Vomar. De indruk bestaat dat vakbonden voor zo’n onderhandeling ook domweg niet welkom zijn.

Voortekenen: Maar de voortekenen waren er al naar. De directie is ingenomen met het eigen sociaal beleid waarbij baanbehoud prevaleert boven een fatsoenlijk vangnet voor de (soms wel erg) negatieve gevolgen van de organisatieveranderingen. De werkgever stelt dat het maar een klein percentage werknemers betreft wat niet heeft getekend maar de werkelijkheid is dat velen hebben getekend omdat ze niet tegen de druk konden of domweg hun baan wilden behouden. Want ook al moet er worden ingeleverd, de inkomsten kunnen niet worden gemist.

Werken voor minder inkomen: Baanbehoud voor het personeel is natuurlijk prima maar als je tegelijkertijd mensen geld afneemt (loopt voor tientallen medewerkers op den duur op tot honderden euro’s per maand) en je daar geen fatsoenlijke regeling voor wilt treffen, hebben wij alle aanleiding dat sociaal beleid minder sociaal te noemen. En dan druk ik mij netjes uit.

Perspectief en ontwikkeling: Deze woorden worden ook door de directie gebruikt. Voor veel medewerkers is er meer perspectief en er zijn ontwikkeltrajecten om de afbouw van het inkomen van medewerkers sneller tot stilstand te brengen. Er kan niet worden ontkend dat Vomar op dit gebied een actief personeelsbeleid voert maar dit “zoet” neemt het “zuur” voor heel veel mensen niet weg. Vooral als je je realiseert dat een ontwikkelingstraject eerst moet slagen voordat je daar beter van wordt. Ondertussen stopt het inleveren van salaris niet dus doe je 2 stappen terug om er misschien 1 vooruit te zetten.

Met de Ondernemingsraad zegt de directie van Vomar dat alles zorgvuldig en netjes plaatsvindt. De voorzitter van de Ondernemingsraad heeft er nog een brief over geschreven. We twijfelen niet aan de oprechtheid van de leden van de Ondernemingsraad maar we vinden het onverstandig dat zij zelf het gesprek over de opvang van de negatieve gevolgen voor het personeel met de directie hebben gevoerd en met de afbouwregeling hebben ingestemd.

Wij vinden dat je als lid van een Ondernemingsraad niet moet willen meebeslissen over de inhoud van de portemonnee van je collega.

Wat doet de vakbond nu? CNV Vakmensen is door de directie het verwijt gemaakt dat we dit alleen maar doen om nieuwe leden in te schrijven. Nieuwe leden verwelkomen we altijd graag, geen misverstand. Maar als de vakbond schrijnende situaties niet aanpakt, wie doet dat dan wel? De rechtsbijstandsverzekering of een advocaat? Sluiten zij ook cao’s af of sociaal plannen? CNV Vakmensen kijkt behalve naar het individuele- ook naar het collectieve belang en ja, dat kan een werkgever wel ‘ns niet uitkomen. Slechte PR en zo.

We zijn ruim 100 jaar geleden opgericht om de belangen van werknemers te dienen en voor hun rechten op te komen. Medewerkers van Vomar die lid zijn van CNV Vakmensen worden daarom ook juridisch bijgestaan. Onze juristen denken een goede basis te hebben gevonden om de hele kwestie van Vomar aan te pakken en die weg wordt nu al voor enkele leden bewandeld. 

Mensen kunnen altijd lid worden en van het lidmaatschap profiteren maar we voeren dus geen actieve ledenwerfcampagne onder medewerkers die door Vomar zijn benadeeld; Wél hebben we geprobeerd alle medewerkers duidelijkheid over rechten en plichten te verschaffen en wilden we in goed overleg tot een oplossing te komen.
Dat is de weg die CNV Vakmensen heeft bewandeld maar als het niet van 2 kanten komt, doen we het desnoods maar via de rechter. We gaan dus gewoon door!

Met vragen of opmerkingen kunt u Arie Kasper blijven benaderen. Bij voorkeer via de email (a.kasper@cnvvakmensen.nl) of telefonisch via 06-13208402. 

 

 

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid