Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Toeslagen supermarkten verder onder druk?

CNV Vakmensen is nog in onderhandeling over een nieuwe cao voor medewerkers in winkels en distributiecentra van supermarkten. We praten over vernieuwing van de cao. Rondom het thema 'invloed op werktijden' stellen werkgevers nu opeens een voorwaarde: verlaging van toeslagen in distributiecentra.

CNV Vakmensen vindt deze voorwaarde niet acceptabel. Vanuit een gezamenlijke vernieuwingsagenda willen de we cao moderniseren. Een van de aanbevelingen uit die agenda die de werkgevers nota bene samen met ons hebben omarmd is de wens om werknemers meer zeggenschap te geven over werktijden. Om daar echte slagen in te kunnen maken is voorgesteld om een aantal proeven te doen met zelfroosteren. Een manier van inroosteren waarbij medewerkers binnen de bedrijfstijden veel meer zelf hun werktijden bepalen. Nu stellen werkgevers de voorwaarde dat zij pas invulling willen geven aan deze proeven als de toeslagen in de distributiecentra worden versoberd. Daar gaan wij niet mee akkoord. Wij snappen best dat bij een proef waarin medewerkers echt meer zeggenschap krijgen over hun werktijden ook gekeken wordt naar de rol en invloed van toeslagen. Maar dit is de omgekeerde wereld.

Gek verloop overleg
CNV Vakmensen was verbaasd over het verloop van het overleg. Het overleg was namelijk verder heel constructief en opbouwend. We lijken het namelijk steeds meer eens te worden over de invulling van de doorgroeibaan. De baan voor vier jaar waarin geïnvesteerd wordt in opleiding en ontwikkeling en die daarmee een alternatief biedt voor alle tijdelijke contracten in supermarkten doordat via deze weg meer zekerheid en perspectief wordt geboden. Ook over de introductie van een persoonlijk opleidingsbudget voor medewerkers gaan de gesprekken de goede kant op. In die constructieve en samenwerkende sfeer past het niet om op 1 van de uitkomsten van de vernieuwingsagenda nu opeens aanvullende voorwaarden te formuleren. Dat hebben we aan de werkgevers meegegeven. We gaan ervan uit dat werkgevers deze voorwaarde alsnog intrekken en het gekke verloop van het overleg een tijdelijke hobbel is die een goede uitkomst niet in de weg staat.

Praat mee op Je Achterban
Wil je meepraten, discussiëren en beslissen over de cao en jouw arbeidsvoorwaarden? Dan kun je daarvoor terecht op Je Achterban. Het online platform waarmee je de cao-onderhandelingen kunt volgen en al je vragen kwijt kunt over werk en inkomen.

Problemen of misstanden? Wij staan voor je klaar!
Zijn er bij jou op de werkvloer problemen op het gebied van arbeidsvoorwaarden of arbeidsomstandigheden? Wordt de cao niet goed nageleefd? De werkdruk is te hoog? De veiligheid staat onder druk? Medewerkers worden onrechtvaardig behandeld? Meld het ons! CNV Vakmensen kan dan samen met jou bekijken hoe we de situatie bij jou op de werkvloer kunnen verbeteren.

CNV Vakmensen
Wessel Breunesse, sectorbestuurder
Email: w.breunesse@cnvvakmensen.nl
Telefoon en WhatsApp: 06-20471879
Twitter: @WesselBreunesse

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid