Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Sociaalplan Aldi DC Ommen - Groenlo naar Deventer

Op 5 oktober 2020 zijn wij samengekomen om met elkaar te praten over de uitkomsten van het overleg tussen Aldi en de bonden. Algemene sfeer in de beide vergaderingen, was toch teleurstelling over de gemaakte afspraken.

Dat waren soms best heftige sessies en dat snap ik heel goed. De onzekerheid is groot en er is een groot gevoel van onrechtvaardigheid, omdat door een beslissing van de werkgever te gaan verhuizen, jullie vanaf oktober 2025 ( dan loopt de reiskosten regeling af) geld meenemen om überhaupt aan het werk te gaan. Jullie hebben tijdens de bijeenkomsten, duidelijk aangegeven, dat een aantal dingen in het plan moeten verbeteren. De belangrijkste verbeteringen die jullie willen zijn:

> De reiskostenvergoeding van 3 jaar, 19 cent per kilometer extra vergoeden, zou langer moeten doorlopen en eigenlijk blijvend moeten zijn, zodat jullie financiëlepositie dan niet veranderd met de situatie van vandaag. De werkgever koos immers voor deze verhuizing.
 >  Er is veel onduidelijkheid over werktijden en het te flexibel inzetten van jullie als werknemers. Met het toenemen van de reistijd, heeft dit een heel negatieve invloed op de balans tussen het privé leven en het werk. Hierover moeten de afspraken duidelijker en de mogelijkheid voor een 4 daagse werkwerk is hierin heel belangrijk.
> Voor diegene voor wie het niet mogelijk is om mee te gaan naar Deventer, moet een goede en duidelijke ontslag vergoeding komen. Er was onduidelijkheid over welke transitievergoeding nu is opgenomen in het sociaalplan en dat is 2019. Dat uitgangspunt past bij wat jullie willen.

Proces
Ik heb bij Aldi aangegeven, dat als CNV Vakmensen de leden nu vraagt te stemmen over het sociaalplan, zij tegen gaan stemmen. Dat jullie hebben aangegeven, dat het voorstel op de bovengenoemde punten moeten verbeteren. In een uiterste poging om er met Aldi uit te komen, heb ik hen gevraagd over deze punten opnieuw in overleg te gaan. Wanneer zij aangegeven, dat zij achter dit plan blijven staan, zullen wij het formeel aan de leden voorleggen endan is de uitkomst de uitkomst en mijn verwachting, dat de leden dit plan niet zullen accepteren.

Communicatie
De communicatie van mij naar jullie is te traag en dat leidt tot frustratie. Terecht. Op dit moment is het binnen de vakbonden, zo verschrikkelijk druk met alle brandhaarden die ontstaan door corona, dat jullie in het stellen van prioriteiten, de dupe van worden. Dat spijt me. Op dit moment is het helaas zo, dat jullie verhuizing pas zal plaatsvinden rond oktober 2022 en voor sommige leden de situatie binnen 5 dagen aandacht nodig heeft. Neemt niet weg, dat ook jullie snakken naar duidelijkheid en zekerheid. Ik zal daar binnen de hectiek nog beter mijn best in doen.
Zodra wij van Aldi reactie hebben ontvangen over de vervolg stappen, laat het jullie weten. In ieder geval zal ik tijdig aangeven, wanneer er geen nieuws te melden is.


Vriendelijke groet,
Jacqueline Twerda
j.twerda@cnvvakmensen.nl / 06 23006214

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid