Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Cao overleg supermarkten kruipt vooruit

Het overleg over een nieuwe cao voor de supermarkten kruipt vooruit. Afgelopen week is er nauwelijks voortgang geboekt. Het positieve nieuws is dat we het over veel onderwerpen eens zijn, maar het is nog lastig om tot concrete afspraken te komen. 25 september praten we verder.

Net als in onze vorige nieuwsbrief kunnen we daarom melden dat CNV Vakmensen met de werkgevers overeenstemming denkt te kunnen bereiken over een aantal belangrijke onderwerpen die voortvloeien uit de vernieuwingsagenda voor deze cao. Dan gaat het om:
  • de introductie van de doorgroeibaan voor vier jaar, gekoppeld aan geld voor scholing en opleiding via een persoonlijke leerrekening. Voor ons staat daarbij vast dat dit niet ten koste mag gaan van vast werk, maar als alternatief dient voor de huidige flex (tijdelijke contracten) waarmee meer perspectief en zekerheid kan worden geboden dan nu het geval is.
  • de introductie van een persoonlijke leerrekening voor alle medewerkers met een doorgroeibaan of vaste baan. Jij krijgt daardoor zeggenschap over een budget dat besteed kan worden aan jouw eigen opleiding en ontwikkeling. Dit budget kun je ook sparen en is dus van jezelf.
  • pilots rondom zelfroosteren, zodat jij meer grip krijgt over je werktijden. De pilots hebben tot doel hier een bijdrage aan te leveren. Uiteindelijk kunnen deze pilots leiden tot nieuwe afspraken in de cao. Binnen de pilots zal gekeken worden naar de vraag of er een betere werk/privé balans ontstaat, hoe er door jou wordt aangekeken tegen werken op onaangename tijden en op welke manier dat doorwerkt in toeslagen.

Ongeduld neemt toe

Bovenstaande punten zijn allemaal heel erg mooi. Maar nu moet dit wel omgezet worden in concrete afspraken. Dat luistert soms nauw en juridische consequenties moeten goed bekeken worden. Dat vraagt tijd. Zorgvuldigheid is natuurlijk van belang, maar het ongeduld neemt ook toe. Zeker omdat nnog steeds niet duidelijk is hoe we omgaan met jouw loonsverhoging, afschaffing van de jeugdschalen en het budget dat naar de leerrekening gaat. Op 25 september praten we verder. In de tussentijd wordt er ook door ons nog veel huiswerk gedaan om de puntjes op de i te zetten. Onze insteek is om op 25 september tot een akkoord te komen. We houden je op de hoogte.

Praat mee op Je Achterban

Wil je meepraten, discussiëren en beslissen over de cao en jouw arbeidsvoorwaarden? Dan kun je daarvoor terecht op Je Achterban. Het online platform waarmee je de cao-onderhandelingen kunt volgen en al je vragen kwijt kunt over werk en inkomen.

Problemen of misstanden? Wij staan voor je klaar!

Zijn er bij jou op de werkvloer problemen op het gebied van arbeidsvoorwaarden of arbeidsomstandigheden? Wordt de cao niet goed nageleefd? De werkdruk is te hoog? De veiligheid staat onder druk? Medewerkers worden onrechtvaardig behandeld? Meld het ons! CNV Vakmensen kan dan samen met jou bekijken hoe we de situatie bij jou op de werkvloer kunnen verbeteren.

CNV Vakmensen

Wessel Breunesse, sectorbestuurder
Email: w.breunesse@cnvvakmensen.nl
Telefoon en WhatsApp: 06-20471879
Twitter: @WesselBreunesse

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid