Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Onderhandelingen supermarkt-cao CNV beantwoordt vragen

Vorige week is besloten door CNV en werkgevers om de onderhandelingen over de supermarkt-cao, die nu al 30 maanden voortduren, te heropenen. Wij hopen dat er vóór de kerst eindelijk een akkoord ligt, maar garanties zijn er helaas niet te geven. CNV beantwoordt in deze info een aantal prangende vragen over deze cao-onderhandelingen.

Waarom duren de onderhandelingen zo lang?

Dat er al sinds april 2013 geen cao meer is heeft als belangrijkste oorzaak de discussie over toeslagen. Volgens gelijke behandeling wetgeving mogen werkgevers geen afspraak meer maken met vakbonden waarin in sommige tijdvakken toeslagen wel gelden voor medewerkers met contracten van meer dan 12 uur per week, maar niet voor medewerkers met contracten van minder dan 12 uur. Werkgevers willen over de toeslaguren waarin dit geldt (in de avonden doordeweeks van 8 tot 10 en op zaterdagavond) geen toeslag meer betalen in de nieuwe cao, ook omdat ze nu toch al zo weinig mogelijk medewerkers met toeslaguren op die uren inzetten.

CNV wil hier in meedenken, want die toeslaguren zijn op dit moment te vaak (maar niet altijd!!) een lege huls. Maar alleen als 
a) Medewerkers die nu niet hoeven te werken op die uren straks beschermd worden tegen straks verplicht ingezet worden op die uren. 
b) Als er gesproken kan worden over vormen van tijdelijke financiële compensatie voor de toeslaggerechtigde medewerkers die nu wel op die uren werken. 
c) Wanneer de toeslaguren voor dc-medewerkers gewoon overeind blijven, want voor hen maken die toeslaguren vaak een belangrijk onderdeel uit van hun fulltime broodwinning. 
d) Als we ook over een heilig huisje bij werkgevers kunnen praten, het verkleinen van het volstrekt ouderwetse onderscheid tussen jeugdloon en volwassen loon, waarbij prijs in plaats van kwaliteit bepaalt of je wordt ingezet.

Als het allemaal zo moeilijk is om tot zo’n deal te komen. Waarom is er dan nu opeens misschien wel een uitkomst?

Die is er (nog) niet. Maar wij krijgen informele signalen van werkgevers dat ze misschien bereid zijn tot de door ons gezochte uitruil tussen een verandering van het toeslagensysteem aan de ene kant en stappen op jeugdloon en het beschermen van het bestaande personeel aan de andere kant. We hopen op een kerstcadeautje, maar de ervaring leert dat je niet te vroeg moet juichen in deze kruidenierssector.

Wat gebeurt er als een cao uitblijft?

We moeten voorkomen dat door langdurig uitblijven van een cao werkgevers nieuwe arbeidsvoorwaarden gaan aanbieden aan nieuwe medewerkers. Dat is nu al mogelijk. Lagere salarissen, minder toeslagen zonder compensatie, geen afspraken over werkroosters, zonder een cao openen zich allerlei nieuwe mogelijkheden voor werkgevers waardoor de loonkosten omlaag gaan en de medewerkers de prijs betalen. Dat dit nu nog niet is gebeurd, is omdat werkgevers nog rekening houden met een nieuwe cao die dit soort afspraken teniet kan doen. Maar als ook dat perspectief verdwijnt, wordt het een keiharde prijzenoorlog op arbeidsvoorwaarden. Daarom blijft CNV hard knokken voor een nieuwe cao. Constructief, redelijk, zoekend naar een compromis, maar niet ten koste van alles! En het is heel simpel. Als er een onderhandelingsresultaat ligt, hebben de leden het laatste woord.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid