Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV bereikt onderhandelingsresultaat voor supermarktmedewerkers

Zo kort voor de jaarwisseling is er eindelijk een onderhandelingsresultaat bereikt om te komen tot een nieuwe supermarkt-cao. De opstelling van het CNV in deze onderhandelingen is altijd consequent geweest: Constructief, redelijk, zoekend naar een compromis, gericht op voorkoming van een prijzenoorlog op arbeidsvoorwaarden door het uitblijven van een cao, maar zeker niet ten koste van alles!

Resultaat 

Uiteindelijk is het ons gelukt om een resultaat neer te leggen waar je als supermarktmedewerker met een gerust hart ja tegen kan zeggen. De overwegingen op een rijtje:  

Loon

Met in de komende 13 maanden in totaal 2,5% erbij komt er eindelijk weer eens een fatsoenlijke en meer dan verdiende loonstijging voor supermarktmedewerkers. Dat is hetzelfde percentage als waar we het in de supermarkten de afgelopen 3,5 jaar mee hebben moeten doen (en ook nog alleen als je werkgever zelf op eigen initiatief die 2,5% heeft uitgekeerd). Mocht je werkgever die 2,5% onverhoopt nooit hebben uitgekeerd, dan komt dat % nog eens bovenop je salarisstijging in april. 

Jeugdloon

Het is geen geheim. De vakbonden willen al jaren van het vermaledijde jeugdloon af. Gelijk loon voor gelijk werk! Daarin wordt voor het eerst een stap gezet in deze meest aan jeugdlonen verslaafde sector van Nederland. De leeftijd waarop je recht krijgt op een volwassen salaris gaat namelijk van 23 naar 22 jaar op basis van dit onderhandelingsresultaat. 

Toeslagen aangepast en minstens 1.000 extra banen erbij

Er vindt een aanpassing plaats van het toeslagenregime. Niet op de zondag. Niet voor distributiemedewerkers. Maar wel in de winkels van 20 tot 22 doordeweeks en op zaterdagavond. De toeslagen vervallen en daarmee vervalt ook het onderscheid tussen medewerkers met een contract van boven de 12 uur (wel toeslagen) en onder de 12 uur (geen toeslagen). Dat betekent dat de verkeerde prikkel om zo kort mogelijke contracten uit te geven in de winkels vervalt. Daarom zeggen werkgevers minstens 1.000 contractuitbreidingen toe in de sector. Een belangrijk signaal. Nederland zit namelijk te springen om stevige contracten waarmee je goed in je levensonderhoud kan voorzien. 

Niemand er op achteruit

Voor alle duidelijkheid, niemand moet er financieel op achteruit gaan. De loonstijging zorgt ervoor dat je heel wat (meestal meer dan 100 voor een fulltimer) toeslaguren op die tijdstippen moet draaien om er op achteruit te gaan. En als je er dan toch nog op achteruit gaat kom jij als eerste in aanmerking om op de nog bestaande toeslaguren te werken. Claim dat recht ook! Bovendien: Bestaande medewerkers die nu niet op de qua toeslagen vervallen uren werken, worden de komende jaren niet verplicht om dit wel te gaan doen (als je werkgever je dan al wil inzetten, het beloningsverschil tussen een jeugdige en een volwassene blijft immers groot). 

Vernieuwing

CNV weet heel goed dat de echte discussie nu pas zal loskomen, maar de stap in de goede richting is gezet. Gaan we jeugdlonen helemaal afschaffen? Hoe maken we nieuwe, heldere afspraken over wanneer je mag en wil werken? Hoe zorg je voor ontwikkelmogelijkheden in je werk? Hoe blijf je gezond aan het werk als oudere medewerker? Dit soort vragen willen we gaan behandelen in een vernieuwingsagenda.

Stemmen

Stemmen over dit resultaat kan tot en met 31 januari 2016 via een mail naar secbes@cnvdibo.nl ovv naam en lidnummer. CNV vindt het belangrijk dat niet alleen jij als CNV-lid, maar ook je collega’s betrokken worden bij de ledenraadpleging. We zullen daar in januari dan ook aandacht aan besteden.

Meer weten?

Neem gerust contact op met je onderhandelaar Michiel Wallaard hierover via m.wallaard@cnvdibo.nl of 023-5670628

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid