Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Stem: inkomenszekerheid bij werkloosheid en ziekte

Als je je baan verliest of ziek wordt, wil je je inkomen niet kwijtraken. Sinds vorig jaar is de wettelijke uitkering hiervoor korter. Het gaat om WW/WGA. De vakbonden hebben landelijk geregeld dat de oude WW/WGA in cao’s wordt gerepareerd zodat de medewerkers hun inkomenszekerheid behouden.

In jullie huidige cao detailhandel aardappelen, groente en fruit (AGF) hebben we in principe al afgesproken dat we de WW en WGA voor de medewerkers repareren. Nu is er meer bekend is over de uitvoering, daarom vragen we de leden om definitief te besluiten over de reparatie van de WW en WGA.

Stem voor behoud van inkomenszekerheid in moeilijke tijden
Klik hier om je stem uit te brengen. Doe dit voor 21 november 2017. Om in te loggen graag deze inlogcode gebruiken: DAG-46521001. Lukt het je niet om de enquête in te vullen, vraag dan iemand (een collega of bekende) je hierbij te helpen. 

Wat houdt die reparatie precies in?
Een voorbeeld: 10 maanden langer WW als je het nodig hebt
Stel. Je bent 49 jaar en je hebt bij je huidige en eerdere werkgevers in totaal 30 jaar gewerkt. Maar je bent net je baan kwijtgeraakt en je vindt niet meteen ander werk. In de oude situatie had je recht op 30 maanden WW. Nu krijg je nog maar 20 maanden WW en je belandt sneller in de bijstand. Dankzij de reparatie in de cao behoud je je oude recht. 

Ook als je jonger bent, of als je arbeidsverleden korter is, heb je al gauw voordeel bij deze reparatie van de WW. De reparatie geldt ook voor de WGA, dat is een uitkering zoals de WW die geldt bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid. 

Meer inkomenszekerheid regel je samen. In een nieuwe, grote cao
Om te repareren kan AGF aansluiten bij de nieuwe verzamel-cao’s met andere bedrijven en sectoren en bij een landelijke uitvoeringsorganisatie. Als veel bedrijven meedoen, blijft het betaalbaar en kun je ook in andere sectoren profiteren van de gerepareerde WW. 

Wat kost het en wie betaalt het?
Deze reparatie kost geld. Landelijk is afgesproken dat de werkgevers de premie betalen voor de wettelijke WW en de werknemers de bijdrage voor de reparatie. Die is in 2018 0,2%. Bij een gemiddeld salaris is dat netto ongeveer € 3,-- per maand. De komende jaren kan die bijdrage oplopen, maar het mag nooit meer zijn dan 0,75%, ofwel netto ruim € 9,-- per maand. Als de AGF-sector meedoet, betalen op grond van de cao alle medewerkers mee, leden én niet-leden. 

Kijk naar een filmpje op https://www.youtube.com/watch?v=dX7014IgOKM voor meer toelichting en meer individuele voorbeelden. 

Lukt het je niet om de enquête in te vullen, vraag dan iemand (een collega of bekende) je hierbij te helpen. 

Roos Rahimi
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 30 51 85 08
E: r.rahimi@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid