Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Vernieuwingsagenda cao DC Albert Heijn

Bij CNV Dienstenbond heeft een grote meerderheid van de leden voor het afsluiten van een nieuwe cao met Albert Heijn gestemd. Een cao van anderhalf jaar mét een goede loonsverhoging, maar ook met een vernieuwingsagenda. Over dat laatste willen we jullie graag aanvullend informeren.

Waarom vernieuwingsagenda?

CNV constateert dat de afgelopen jaren moeizaam waren als het gaat om de verhoudingen tussen Albert Heijn en vakbonden. We hielden elkaar in een negatieve wurggreep. Wij veranderden zo weinig mogelijk inhoudelijk aan de cao, terwijl Albert Heijn zo weinig mogelijk inzet pleegde om de baanzekerheid van het eigen personeel te verstevigen. Natuurlijk, er werd een baangarantie afgegeven en natuurlijk, er kwam telkens een redelijke loonsverhoging, maar dat was het wel zo’n beetje. Grote thema’s, daar bleven we ver vanaf en beide partijen werden hier niet altijd gelukkiger van.
Dit moet veranderen
 
Veranderen

CNV vindt dat dit niet langer zo door kan gaan. Wij vinden dat bij een gezond bedrijf als Albert Heijn gezonde frisse afspraken gemaakt moeten worden. Afspraken die leiden tot meer werkzekerheid voor het personeel, doordat er weer nieuwe instroom komt. Niet alleen als het gaat om flexwerk, maar ook als het gaat om echte middenklassebanen. Wij vinden ook dat we eens heel goed het gesprek aan moeten over hoe de gemiddeld steeds oudere eigen medewerker binnen de DC’s op een gezonde wijze zijn pensioen kan halen bij AH. En wij vinden dat er stappen gezet moeten kunnen worden om meer keuzevrijheid ten aanzien van werktijden aan te bieden, zodat je jouw werkende leven en je privéleven harmonieus op elkaar kan afstemmen.

Hoe gaat dit proces daarbij helpen?

De komende maanden zullen bonden en AH - met zoveel mogelijk inspraak van de werkvloer - een proces opstarten waarin goede ideeën om tot gezondere arbeidsvoorwaarden te komen benoemd worden. De exacte inrichting willen we eind januari/begin februari klaar hebben en eind november 2016 moeten er ook stukken op tafel liggen die kunnen dienen als input om de cao te vernieuwen.

Gaat deze vernieuwing veel verandering brengen voor mij als medewerker?

AH maakt er geen geheim van kritisch te kijken naar een aantal zaken in de cao, zoals RSD. Wij vinden dat bij elke wijziging op dat vlak medewerkers het laatste woord hebben. Maar een schot voor de boeg, wij kunnen ons als CNV niet voorstellen dat mensen met lange dienstverbanden kort voor hun pensioen met allerlei versoberingen geconfronteerd worden. Van nieuwe medewerkers en van medewerkers met een nog heel arbeidzaam leven voor de boeg kan je meer beweeglijkheid vragen dan van mensen die vlak voor de eindstreep staan en al allerlei rechten hebben opgebouwd. CNV wil dus meedenken met AH over een toekomstgerichte cao, maar niet met de botte bijl maar met gevoel voor historisch opgebouwde rechten.

En wat wil het CNV bereiken met deze agenda?

Wij zijn daar eerlijk over. Wij willen een cao die voor medewerkers perspectief biedt. Perspectief op gezond je pensioen halen. Perspectief op meer collega’s in eigen dienst (om ook op lange termijn balans te houden in het bedrijf tussen werkgever en werknemer). Perspectief op uitdagend werk, waarin je jezelf kan ontwikkelen. 
En perspectief op een blijvend sterke distributieorganisatie, want ook dat heb je nodig om werkzekerheid in stand te houden. Wij zullen dit kritisch doen, maar ook constructief. En met een sterke focus op de balans tussen wat van waarde is ten aanzien van het bestaande en wat benodigd is ten aanzien van de toekomst.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid