Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Stroeve start onderhandelingen cao AH DC

Met de instelling om snel zaken te doen, is CNV gestart met de onderhandelingen van de DC-cao. Maar zo pakte het niet uit. Waar de bonden snel zaken wilden doen op loon en looptijd, bleef de werkgever zich stroef opstellen. Dat zet natuurlijk geen zoden aan de dijk.

Beide bonden presenteerden een vrij eenvoudige inzet. We willen afspraken maken op loon en looptijd en daarnaast aan de slag met een agenda waarin we het toekomstperspectief van medewerkers centraal stellen. Om een voorzet te geven benoemde CNV daarbij drie waarden die daarvoor leidend zouden moeten zijn: 

  • Duurzame inzetbaarheid (gezond aan het werk blijven),
  • Werkzekerheid (perspectief hebben op behoud van een goede baan, ook op de middellange termijn) 
  • Keuzevrijheid (meer mogelijkheden om keuzes te maken in hoe je omgaat met werktijd, vrije tijd en salaris). 
Die waarden werden breed omarmd. Tot zover ging het goed.

Loonbod

De sfeer veranderde aan tafel toen AH na lovende wederzijdse woorden over dat we gezamenlijk een vertrouwenwekkend vernieuwingsproces moeten aangaan, met een openingsbod kwam. Daaruit sprak dat vertrouwen niet: 0,75 per periode 12 2015 en 0,75% per periode 7 2016 voor een cao van een jaar. 1,5% dus qua niveau (het percentage waarmee het salaris verhoogd wordt) en qua volume (de totale feitelijke loonstijging in een jaar) was dat nog geen 1% extra in de portemonnee van de medewerker.

De onderhandelingsdelegaties besloten om dan maar gelijk de nieren te proeven bij AH en de loonvraag van de bonden te verleggen naar 2,5%, aangezien in deze cao loon de discussie bepaalt, omdat we de looptijd willen gebruiken om zonder cao-snelkookpan de toekomst te verkennen. Dat stuitte op onbegrip. 2,5% was niet bespreekbaar. Hierover heeft CNV zijn verbazing uitgesproken. In een normaal onderhandelingsproces is het geven en nemen en beweeg je naar elkaar toe in plaats van dat je na een toenadering (!) vanuit de bonden de deur dichtdoet. De werkgever bleek hier star, kruidenierig en niet bereid snel zaken te doen. Zo komen we er niet uit met elkaar.

Hoe verder?

Het CNV blijft zoeken naar een constructieve oplossing, zo kennen jullie ons. Dus wij gaan niet gelijk het conflict opzoeken en onze toekomstgerichte insteek laten varen. Dat betekent dat we op zoek gaan naar mogelijkheden om de onderhandelingen snel weer voort te zetten. Daarbij is het wel prettig dat nu snel duidelijk is dat het mandaat op loon van de werkgeversdelegatie van AH beperkt is. Blijkbaar wil men wel dat we volop gaan praten in een voor medewerkers onzeker en kwetsbaar proces als het gaat om het veranderen van de cao, maar is er (nog?) geen financiële ruimte om dit te paren aan een loonsverhoging waaruit investeren in vertrouwen spreekt.

Wij roepen jullie op om jullie wensen voor de nieuwe cao bekend te blijven maken via ons onderzoek: https://nl.surveymonkey.com/r/cnvahdc Het onderzoek loopt nog tot begin november en we hebben al veel suggesties binnengekregen die we kunnen bespreken met AH. Er komt nu al (tipje van de sluier) uit naar voren dat jullie loon heel belangrijk vinden, maar wel naar zo’n toekomstagenda toe willen. Dat signaal is helder. 

Tot slot. Vanuit Zaandam is begrijpelijkerwijs verzocht om een fysieke ledenvergadering te houden omdat daar nu extra de situatie rond mechanisatie speelt. Dat gaan we doen op dinsdag 27 oktober om 15.00 uur. Op de andere sites met stevige ledengroepen gaan we later in het traject natuurlijk ook zulke vergaderingen beleggen, als er meer duidelijk wordt over de uitkomsten. Tot die tijd houden we jullie in ieder geval goed op de hoogte!

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid