Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Echte vakmensen, echte talenten!

Alle cao's in de sector Chemie en Energie

In Nederland staan productielocaties van de grootste chemiebedrijven ter wereld. Daarnaast kent de chemiesector vele kleinere bedrijven. Dankzij de bedrijven in de Chemie en Energie kunnen andere industrieën produceren. Daarom is de sector van groot belang voor de maakindustrie in Nederland. De Chemie en Energie sector biedt werkgelegenheid aan ruim 50.000 vakmensen in de verschillende bedrijven, waaronder de farmaceutische industrie.

CNV Vakmensen sluit verschillende cao's af in de sector Chemie en Energie. In een cao staan afspraken over arbeidsvoorwaarden als loon en arbeidstijd. Er zijn bedrijfstak-cao's en ondernemings-cao's. Een bedrijfstak-cao wordt afgesloten met één of meerdere werkgeversverenigingen en de betrokken vakbonden en geldt voor de hele bedrijfstak. Een ondernemings-cao wordt afgesloten met één werkgever en de betrokken vakbonden. Deze cao is alleen geldig voor het betreffende bedrijf.

Een cao is meestal 1 of 2 jaar geldig. Als het einde van de looptijd in zicht komt, gaan de vakbonden en werkgevers of werkgeversorganisaties weer met elkaar om de tafel om nieuwe afspraken te maken.