Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

Voortgang cao-overleg Mediq

Nadat wij in mei, juni, oktober en november 2018 over de Mediq-cao spraken, vond op 7 februari een 5e overleg plaats. Op 25 februari volgt een volgende en hopelijk laatste ronde.

Vertraging
In eerdere gesprekken met Mediq werden we het al eens over veel onderwerpen. Graag hadden we het cao-traject dan ook vorig jaar afgerond. Vanwege de kerst, ziekte, de wisselingen in de onderhandelingsdelegatie en vanwege het wensenpakket van beide partijen lukte dat helaas niet.

Toeslagen en roosters pilot tijdens de looptijd van de cao
Voor het werken in wisseldiensten staat een toeslag in de cao. Zoals jullie in de vorige nieuwsbrief konden lezen wilde Mediq de toeslag (die geldt in wisseldiensten in de supply chain) schrappen omdat deze te duur zou zijn. Mediq heeft inmiddels een nieuw voorstel gedaan. Voor de looptijd van deze cao wil Mediq een pilot met alle toeslagen uit de cao en voor het (incidentele) werk op zaterdag tot 18:00 uur een toeslag van 50%. De vakbonden zijn echter van mening dat tussen 06:00-07:00 uur net zo beloond moet worden als nachtwerk en dat de vrijdag- en zaterdagavond toeslag verhoogd wordt.

De verpleegkundige zorg en klantcontact krijgen een ander systeem, de wisseltoeslag is namelijk niet van toepassing. Mediq stelt voor om hogere toeslagen dan nu in de cao staan te hanteren: nachtwerken 50%, avond en vroege ochtend 30%, zaterdag 50% en zondag 100%. De vakbonden zijn hier ook van mening dat de vroege ochtend beloond zou moeten worden als een nachtdienst en de vrijdag- en zaterdagnacht beter beloond moet worden. Daarnaast vinden wij inspraak in je rooster en werken op basis van vrijwilligheid op zaterdag en zondag belangrijk.

Sociaal plan
Mediq heeft een doorlopend sociaal plan dat geldt tot 31 december 2019. Mediq heeft voorgesteld om de huidige regeling met 2 jaar te verlengen. Ik hoor graag wat jullie hiervan vinden en mocht je er vragen over hebben twijfel dan niet om contact met mij op te nemen.

Ontwikkelfonds
Het ontwikkelfonds bestaat al vele jaren bij Mediq. Voor maximaal € 1.500,-- kan een werknemer in vaste dienst een cursus of korte opleiding volgen om zijn of haar positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Mediq zegt te twijfelen aan het nut van het ontwikkelfonds. Mediq vindt dat het zelf al veel aan opleidingen doet, e-trainingen en een eigen uitgebreid trainingsprogramma. De vakbonden vinden dat het ontwikkelfonds meerwaarde heeft juist omdat cursussen gevolgd kunnen worden die niets te maken hebben met de huidige functie maar meer met de brede inzetbaarheid en eigen ontwikkeling van werknemers. Door middel van het ontwikkelfonds heb je dus echt eigen zeggenschap over je eigen ontwikkeling.

Graag hoor ik of je vindt dat het ontwikkelfonds moet blijven.

Vervolg
CNV Vakmensen bericht je over de uitkomst van het gesprek op 25 februari waar Mediq hopelijk ook met een reëel loonvoorstel komt.

Job Marskamp
Bestuurder
M: 06-23909865
E: j.marskamp@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid