Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

Ultimatum voor Sabic Geleen: acties

“De leden willen actie ontketenen. Ze zijn de lakse houding van hun werkgever meer dan zat.” Zo omschrijft bestuurder Ron Smeets de stemming nadat hij dinsdag 22 januari zogenaamde driekwartvergaderingen hield onder de leden bij chemiebedrijf Sabic in Geleen. Met die vereiste meerderheid in stemmen kozen de leden voor acties als middel om een cao af te dwingen.

Volgens Smeets vielen acties amper uit te sluiten, nu Sabic na negen maanden onderhandelen nog altijd geen nieuwe cao wil afspreken. En bovendien vrijdag nog met enkele verslechteringsplannen op de proppen kwam. De oude liep in juli vorig jaar af.

Sociaal plan
“De werknemers willen van de werkgever onder andere ruimte om het huidige in de cao opgenomen sociaal plan langer van kracht te laten zijn. En dat is van belang omdat Sabic in Europa vanwege een reeds geplande reorganisatie, gedwongen ontslagen niet uit sluit. We willen een en ander niet ten koste van alles. Om die reden zijn we al akkoord gegaan met het financiële eindbod van de werkgever dat zou moeten gelden bij een tweejarige cao. Maar dan moet die cao wel nu worden afgesproken”, aldus Smeets.

Smeets kondigt aan de werkgever nu een definitief ultimatum te zullen stellen als uitkomst van de ledenvergaderingen. “De leden willen in actie komen. Als de werkgever niet reageert, zullen ze hun plannen ook daadwerkelijk uitvoeren. CNV Vakmensen staat daar vierkant achter.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid