Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

Ultimatum voor KLK Kolb Specialties BV

Tijdens de actievergadering op 18 november is het CAO eindbod wederom afgewezen en hebben de leden in grote meerderheid vóór acties gestemd. Vandaag hebben FNV en CNV Vakmensen een ultimatum naar jullie werkgever gestuurd. De werkgever heeft tot woensdag 2 december de tijd om alsnog aan onze eisen tegemoet te komen, hierna zullen we overgaan tot acties.

Op dit moment zijn we in voorbereiding voor acties richting jullie werkgever. Het is voor veel collega’s nog niet geheel duidelijk waar precies de pijnpunten zitten. In deze brief hier meer informatie over.

Knelpunten
Voorafgaand aan de onderhandelingen is er een periodiek overleg geweest waarin de economische/financiële situatie van KLK Kolb Specialties is toegelicht. Ook zijn de vakbondsleden geraadpleegd om input te leveren voor de cao onderhandelingen. Met name de hoge werkdruk door het verzwaren van functies is veel naar voren gekomen. Daarnaast heeft de directie cijfers laten zien waarin naar voren kwam dat binnen 5 jaar een groot deel van het personeel met pensioen gaat. Aan de andere kant is het moeilijk om nieuwe mensen aan te trekken.

De werkgever wou hierdoor de leeftijdsgrens voor de ontziemaatregelen verhogen, om meer handjes te krijgen op de werkvloer. Dit vonden wij onacceptabel en is niet in lijn met de plannen voor duurzame inzetbaarheid vanuit de overheid. Vanaf 2021 wordt het voor mensen met zware beroepen weer mogelijk om 3 jaar eerder met pensioen te gaan. Hiervoor moet wel in de cao omschreven worden wat onder een zwaar beroep verstaan wordt. Hier wou de directie absoluut niet aan beginnen. We hebben tevergeefs geprobeerd het gesprek aan te gaan over dit onderwerp. Want met 5 jaar zit je met een probleem als veel mensen weg gaan, maar er weinig nieuwe mensen voor terugkomen. Dat betekent een nog hogere werkdruk dan er nu al is, met alle gevolgen van dien.

Daarnaast komen er meer mogelijkheden voor verlofsparen, waardoor werknemers meer vrije tijd kunnen opnemen voordat ze met pensioen gaan. Wij hebben aangegeven dat verlofsparen ook voor jongere werknemers belangrijk is, want een goede werk-privé balans is net zo zwaar en moeilijk voor deze groep.

Tot slot heeft KLK Kolb Specialties de afgelopen jaren een billijke omzet gedraaid met veel winst. In sectoren waar het door corona slecht gaat, zien we al dergelijke loonsverhogingen voorbij komen. Vooral bij bedrijven waar het wel goed gaat, is een goede beloning dan ook op zijn plaats. Werknemers mogen ook mee profiteren wanneer er veel winst gemaakt wordt.

Onderhandelingen
We hebben 2 keer geprobeerd om met jullie werkgever in gesprek te komen om over deze knelpunten te praten. Echter heeft jullie directie iedere inhoudelijke discussie afgehouden. Tijdens het tweede overleg hebben ze maar een eindbod neergelegd. De werkgever laat duidelijk zien dat zij niet van plan zijn om hier over in gesprek te gaan. Ze steken hun kop in het zand. We hadden dit graag anders gezien.

Wat nu?
Op dit moment ligt er een ultimatum bij de werkgever, deze vind je in de bijlage. Als de werkgever niet op onze eisen ingaat voor het ultimatum afloopt, zullen we overgaan op acties.

Vragen?
Neem bij vragen of opmerkingen gerust contact op met iemand van de werknemersdelegatie.

Rene.Kortink@kolb.ch                                     kokka@live.nl               iloontje1818@hotmail.com
muroora@gmail.com (Marjon Franke)            j.ter.haar@home.nl
r.pellis@cnvvakmensen.nl                               dino.djulbic@fnv.nl
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid