Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

Uitnodiging ledenbijeenkomst Bilthoven Biologicals

Begin juli hebben CNV Vakmensen en FNV Procesindustrie drie keer uitgebreid gesproken met de directie van Bilthoven Biologicals. Al heel veel eerder, op 18 februari, hebben jullie in de ledenvergadering aangegeven wat jullie wensen zijn.

Op basis daarvan is de voorstellenbrief gemaakt die we met de directie hebben besproken. De directie heeft ook voorstellen gedaan die we graag met jullie willen delen tijdens een ledenbijeenkomst. In deze bijeenkomst willen we graag met je in gesprek gaan over de huidige stand van zaken betreffende de onderhandelingen. De bijeenkomst zal plaatsvinden op 25 augustus. Het exacte tijdstip is nog niet bekend, maar ligt tussen 14:00 en 17:00 uur. Om je een beeld te geven over waar tot nu toe over gesproken is en wat de voorstellen van werkgever zijn, vind je hieronder een overzicht.

Voorstellen CNV Vakmensen en FNV - Wat jullie wensen waren in februari 2020
- Een loonsverhoging van 5% per jaar. De directie komt nog niet verder dan 1,5% met terugwerkende kracht op 1 maart 2020 en 1% per 1 maart 2021. Indien er einde van 2020 voldoende bedrijfsresultaat is behaald, dan is het voorstel om op 1 maart volgend jaar de 1% te verhogen naar 2%.
- Goede afspraken over functiewaardering: de directie wil dit ook. Bbio garandeert jouw oude loon plus alle cao-verhogingen in de toekomst. Zit je nog niet aan het einde van je schaal, dan doorloop je gewoon alle periodieken.
- Volledig doorbetaald partnerverlof: dat is dus meer dan de wet. En voor moeders, bovenop de wet, 4 weken extra partnerverlof. Beide zaken wil Bbio ook.
- Als je vlak voor je pensioen zit, de ruim 60.000 Euro uit het pensioenakkoord om je eerder met pensioen te kunnen laten gaan. Dit wil de directie niet.
- Een eigen budget en mogelijkheden voor scholing, sporten, een fiets kopen. Bbio wil hier ook in mee gaan, maar nog niet duidelijk is hoe hoog dat budget is en wat je daar precies mee kan doen.
- Vrije dagen sparen en extra opbouw vrije dagen. dit wil Bbio niet.

Voorstellen Bbio
- Bbio wil het maximum van de schalen 11 en hoger met 13-15 % verhogen. Dit krijg je niet meteen, maar in de loop van de jaren in je periodieken omdat het moeilijk blijkt de juiste mensen te werven omdat ze elders meer kunnen verdienen. CNV Vakmensen en FNV hebben aangegeven het te begrijpen, maar dat wij ook evenwicht willen in de cao met de overige collega’s. Vandaar dat wij aan jou vragen wanneer jij in schaal 1-10 zit: wat is voor jou heel belangrijk?
- Overwerk bij voorkeur in geld. Nu is de voorkeur nog tijd in de cao.
- Overwerk tot 40 uur het uurloon (plus opbouw vakantiegeld, pensioenopbouw, vakantiedagen etc. ter waarde van 20-30%). Nu is die toeslag nog 35%. Boven de 40 uur wil Bbio het houden zoals het is.
- De vergoeding van de consignatiedienst afhankelijk maken van je uurloon. Tot schaal 9 ga je er dan op achteruit, boven schaal 11 erop vooruit. Verder de afbouw consignatie van 4 naar 2 jaar.

Wat vind jij?
Al met al vinden vakbonden het loonbod nog te mager, al begrijpen wij ook wel dat het zeker geen 5% wordt. Maar wat vind jij? Er zitten een paar mooie voorstellen in: salarisgaranties, functiewaardering, partner- en bevallingsverlof. Omdat er wat extra voordelen in zitten voor schaal 11 en hoger, willen we graag weten van de andere collega’s weten wat zij not wensnen. Hoe belangrijk is het voor jullie dat er voor de ouderen nog iets extra’s in zit, naast bijvoorbeeld de WOM-regeling die jullie al jaren hebben?

Laat weten of je naar de ledenvergadering komt; geef je op
Tijdens de ledenbijeenkomst gaan we graag met je in gesprek hierover. Omdat we momenteel in een gekke tijd zitten, is het de vraag of de bijeenkomst fysiek kan plaatsvinden. Om inzicht te krijgen in hoeveel leden aanwezig kunnen zijn vragen we jou om je hiervoor aan te melden. Aan de hand van het aantal aanmeldingen bepalen we vervolgens of de bijeenkomst fysiek of digitaal plaatsvindt. Je kan je via de volgende link opgeven: https://forms.gle/RSefhr5HnYcZf3Gu9 
Het vervolgoverleg met werkgever staat gepland op donderdag 27 augustus. Wij proberen er die dag nog met elkaar uit te komen.

Esam Laassal, bestuurder FNV Procesindustrie en
Roel van Riezen, bestuurder CNV Vakmensen
E r.vanriezen@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid