Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

Teleurgesteld in Mediq

Op maandag 12 november hebben we weer onderhandeld over de nieuwe cao. Voorafgaand aan deze onderhandelingen hebben we 2 keer een technisch overleg gehad.

We hadden dan ook de hoop dat we op 12 november stappen konden zetten en dichterbij waren bij een nieuwe cao met goede afspraken voor medewerkers. Helaas is dit niet het geval en waren we onaangenaam verrast door de opstelling van Mediq.

Wat wil Mediq?

Mediq wil sommige werknemers in Bleiswijk in 2-ploegendiensten inzetten, verpleegkundigen beperkt op zondagen inroosteren en delen van het service centre in de avonduren tot 21:00 uur laten werken. CNV vakmensen is geen voorstander van werk op zondag en onaangename uren. Maar als dit nodig is om te overleven als bedrijf, willen wij wel goede afspraken maken over compensatie (toeslagen) en randvoorwaarden zoals zeggenschap over je eigen flexibiliteit.

Wat is er nu geregeld in de cao?

Om werknemers op deze tijden in te zetten wilde Mediq toeslagen op zaterdag en zondag afspreken, die nu nog niet zijn geregeld in de cao. In de huidige cao zijn er nachttoeslagen van 40% en ochtend- en avondtoeslagen van 12%. Ook is er een wisseltoeslag van 10% over ieder gewerkt uur als je in ploegendiensten werkt die deels buiten het dagdienstvenster vallen én 8 uur verschil in begintijd hebben (zie artikel 9 en bijlage 7 van de cao).

Deze ingewikkelde structuur was de basis voor de gesprekken met Mediq. Omdat Mediq nog niet precies weet wanneer in de toekomst gewerkt moet worden, wil CNV Vakmensen de wisseltoeslag niet zomaar omzetten in gewone toeslagen, maar het oude systeem handhaven. Daarom hebben we het gehad over 2 systemen: 1 voor Bleiswijk met de oude wisseltoeslag en toeslagen en 1 voor de verpleegkundigen en service centre zonder wisseltoeslag, maar met hogere toeslagen in de avonduren en weekenden. Over de hoogte van de toeslagen waren we nog in gesprek.

Eventjes regelen!

In het laatste overleg van 12 november wilde de directie de wisseltoeslag opeens schrappen, omdat deze te duur en niet meer van deze tijd zou zijn. De directie wil dit ‘eventjes’ regelen in een ander systeem. Wij hebben aangegeven niet over 1 nacht ijs te gaan en ‘eventjes’ wat af te spreken als we niet duidelijk zicht hebben op wat dit voor medewerkers gaat betekenen en medewerkers niet bij het proces betrokken worden.

Wij spreken daarnaast geen eenzijdige flexibiliteit af voor Mediq. Grotere flexibiliteit van medewerkers gaat samen met duidelijke compensatie voor deze flexibiliteit en vooral zeggenschap van de medewerker over zijn of haar eigen flexibiliteit. Daarnaast was het loonbod wat Mediq heeft gedaan wederom teleurstellend. Voor een 2-jarige cao biedt Mediq vanaf 1,75% loonsverhoging en een eenmalige uitkering van € 100 en het 2e jaar biedt Mediq een loonsverhoging van 2%. Van enige koopkrachtverbetering is dus geen sprake. Op 10 december staat er een vervolgafspraak gepland.

Wil je reageren op deze nieuwsbrief of heb je suggesties voor de onderhandelingen? Laat het mij weten. Ben je niet meer werkzaam bij Mediq, wijzig dit dan eenvoudig via jouw MijnCNV-account.

Job Marskamp
Bestuurder
M: 06-23909865
E: j.marskamp@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid