Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

Sitech cao 2019 en cao 2.0

Eigenlijk had de cao voor 2019 nu afgerond moeten worden, maar dat is dus toch niet het geval. Er zit een stevige kink in de kabel. Tussen Sitech en vakbonden is een verschil van inzicht ontstaan over de wijze waarop het onderhandelingstraject voor de cao 2019 en de cao 2.0 moet worden uitgevoerd.

Wat is de goede aanpak?
Vakbonden zijn van oordeel dat als 1e de cao 2019 moet worden uit onderhandeld. Daaruit wordt concreet zichtbaar of en wat er in de cao 2.0 kan worden opgenomen en wat eventueel anders zou kunnen worden ingevuld. Daar zijn zeker 3 belangrijke argumenten voor:

 1. De huidige cao eindigt formeel op 31 december 2018. Dus is het belangrijk om de cao voor 2019 zo snel mogelijk af te ronden.
 2. De cao 2.0 hoeft pas op z’n vroegst ingevoerd te worden op 1 juli 2019. Daar is dus nog geen haast bij om deze met spoed af te ronden.
 3. Een nieuw model cao zoals cao 2.0 moet zorgvuldig worden opgebouwd. Dat moet je niet effe willen regelen. Kwaliteit kost tijd!

Belangrijk verschil van inzicht
De directie van Sitech is van oordeel dat er een geïntegreerd onderhandelingstraject moet worden gestart. Cao 2019 samen met de cao 2.0 én afspraken over de overgangsregeling voor het zittende personeel. Zij denken dat dit model sneller en beter tot resultaten kan leiden.

Hoe nu verder?
Partijen hebben afgesproken om de komende weken te gebruiken om vanuit hun eigen standpunt te bekijken hoe nu het vervolg van dit proces alsnog ingevuld kan worden.
Vervolgens zullen partijen dan op de volgende data de onderhandelingen weer opstarten: 17 en 31 januari 2019.

Afwachten of inspraak?
Het is duidelijk dat er nogal wat gaat veranderen. De vraag is nu of je gewoon wilt afwachten en het gewoon laat gebeuren, of dat je ook inspraak wilt hebben over wat er staat te gebeuren en wat wél en wat niet mag veranderen.

 • Als je wilt afwachten en het wilt laten gebeuren, hoef je dus verder niets te doen.
 • Als je vind dat jij belang hebt bij wat er gaat gebeuren en wat er wel en niet kan worden afgesproken, dan is het nú de hoogste tijd om lid te worden.

Steun ons, steun je eigen belang en word lid en maak jouw collega lid. Deel dit pamflet met al je collega’s! Samen maken wij het verschil! Wij hebben nog steeds een interessante aanbieding: het eerste halfjaar 50% korting op de contributie!

Rest mij nu nog om ieder van jullie en jullie naasten mooie en gezellige Feestdagen toe te wensen en een voorspoedig, maar vooral gezond 2019.

Samen denken, Samen doen, Samen sterk(er)!

Ron Smeets   
bestuurder CNV Vakmensen  
M: 06 51 11 55 94
E: r.smeets@cnvvakmensen.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid