Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Chemie en energie - Nieuws

Petitie fosformakers voor Zeeuwse Staten

De fosformakers van Thermphos in Vlissingen hebben vrijdagochtend in Middelburg Commissaris der Koningin Karla Peijs een petitie aangeboden voor behoud van de enige fosforfabriek in Europa.

Bestuurder Peter Vlaming ondersteunde de manifestatie namens CNV Vakmensen, samen met de collega van FNV Bondgenoten.

Maandag 24 september werd duidelijk dat Thermphos op omvallen staat. Surseance van betaling werd aangevraagd vanwege oplopende schuldenlast. Vlaming: “Thermphos heeft overbruggingskapitaal nodig om te moderniseren en ‘groen’ te worden.”

Vrijdag 28 september werd de Zeeuwse Commissaris der Koningin (zelf ooit prominent Europees parlementslid namens het CDA) met de petitie gevraagd alles op alles te zetten voor Thermphos.

Peter Vlaming: “In de petitie vragen wij het proviniciaal bestuur in zowel Den Haag als in Brussel vol aan de bel te trekken. Thermphos is de enige fosformaker in Europa. En dat product is onmisbaar in de kunstmestindustrie.

Wij vragen Europa nu de eigen richtlijnen te volgen: focus op Europese grondstoffen. Daarmee valt het Kazachstaans fosforerts buiten schot. En dat heeft Thermphos nu net in de problemen gebracht omdat het zo vervuilend was.

Dat, én een financiële overbrugging om de nodige milieuinvesteringen te kunnen doen, maakt dat er honderden banen hier in Zeeland behouden kunnen blijven.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid